REGION

Protest ispred Ministarstva zdravlja: Umrla beba u Bijelom Polju, klinika zatvorena

Zbog izbijanja infekcije u porodilištu

Redakcija

17.11.2014


Mreža žena Pokreta za promjene (PzP) organizovat će danas, u saradnji sa nevladinom organizacijom Krug života, protestnu šetnju od Ministarstva zdravlja do Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), zbog situacije u porodilištu u Bijelom Polju, javljaju crnogorski mediji.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović potvrdio je u nedjelju da je jedna beba preminula u KCCG, koja je u tu ustanovu hitno prebačena zbog infekcije koju je, kako se sumnja, dobila u bolnici u Bijelom Polju.

On je kazao da je, od djece koja su upućena u KCCG, troje stabilno, a jedno vitalno ugroženo.

Iz Mreže žena PzP-a upozorili su da ta situacija nije drugačija ni u ostalim porodilištima u Crnoj Gori.

"Okupljanje je zakazano za 12 sati ispred Ministarstva zdravlja, a zatim ćemo produžiti do KCCG gdje ćemo javnosti predočiti naše zahtjeve", navodi se u saopštenju Mreže žena PzP-a.

Smijenjena dva načelnika bolnice

Crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović naložio je razrješenje dužnosti dva načelnika odjeljenja Opšte bolnice u Bijelom Polju i zatvaranje dijela bolnice zbog izbijanja infekcije u ovoj zdravstvenoj ustanovi usljed koje je umrla jedna beba, piše Tanjug.

Radunović je rekao da je su smijenjeni načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva Zvonko Puletić i načelnik Dječijeg odjeljenja Odsjeka za neonatologiju Haka Tahirović, kao i glavna sestra Ginekološkog odjeljenja.

On je za crnogorske medije naveo da su zatvorena i pomenuta odjeljenja.

U Kliničkom centru Crne Gore, preminula je jedna beba koja je u tu ustanovu hitno prebačena zbog infekcije koju je, po svemu sudeći dobila u bolnici u Bijelom Polju. Još jedno novoređenče iz Bijelog Polja je u kritičnom stanju dok je troje stabilno.

Upitan da li ima razloga za paniku u Bijelom Polju, i kakvu poruku taj slučaj šalje ne samo roditeljima u toj opštini već i u cijeloj Crnoj Gori, Radunović je kazao da će sve ginekološko-akušerske usluge za porodilje iz Bijelog Polja biti pružane u Beranama, Mojkovcu i drugim ustanovama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.