REGION

Bivši hrvatski ministar pod istragom USKOKA: Kalmeta osumnjičen za zloupotrebu položaja i primanje mita

Sumnjiči se za izvlačenje oko 30 miliona kuna iz Hrvatskih Autocesta

(M. M.)

17.11.2014

Bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta našao se pod istragom USKOK-a zbog sumnja da je s dvojicom svojih saradnika iz ministarstva Zdravkom Livakovićem i Milivojem Mikulićem te čelnicima Hrvatskih autocesta Josipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom iz tog javnog preduzeća izvukao najmanje 30 miliona kuna, od kojih su, po sumnjama tužilaštva, međusobno podijelili najmanje 24,5 miliona, prenosi Index.hr.

Zadnjih nekoliko sedmica Zadrom su kružile glasine da se spremanjegovo hapšenje, što su najavili i neki lokalni mediji. U nekoliko su već navrata u zadnjih mjesec dana zadarski novinari ispred Kalmetine kuće čekali privođenje HDZ-ovog gradonačelnika, ali nisu još dočekali da mu policija i Uskok pokucaju na vrata.

Afera Remorker

Na internet-stranici Uskoka objavljeno je da je ministar mora, turizma, prometa i razvitka a potom ministar mora, prometa i infrastrukture od 2005. do kraja 2010. u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičene koji su od ranije pod istragom u slučaju Remorker.

Istražitelji tvrde da su HAC-ovi podizvođači na račun češke firme "Remorker" u vlasništvu Igora Premilovca uplatili najmanje 30 miliona kuna kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao povoljniji položaj u naplati potraživanja.

Prema ranijim Uskokovim tvrdnjama, Premilovac je u inostranstvu podizao gotovinu i najmanje 5,5 miliona kuna zadržao, a barem 24,5 miliona predao Sapunaru koji je novac navodno podijelio s Kalmetom, Livakoviće, Mikulićem i Bobanom.

Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom s čijeg je računa preko njegove firme navodno izvučeno preko 30 miliona kuna, a u tom kraku istrage glavni osumnjičenik je dugogodišnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

Sve osumnjičene tereti se za udruživanje za počinjenje krivičnih djela, zloupotrebu položaja i ovlasti te primanje i davanje mita.

- Nemam što komentirati. Već sam davno rekao da vjerujem u institucije pravne države i one rade svoj posao, rekao je Kalmeta.

Na novinarsko pitanje je li kao ministar mogao imati više kontrole oko onoga što se događa u HAC-u, Kalmeta je kratko odgovorio kako "posao ministra nije kontrolirati. Događa se i danas po raznim ministarstvima, kojekakve stvari, pa nitko ministra ne spominje".

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.