REGION

Šešeljev govor mržnje može narušiti mir i stabilnost u jugoistočnoj Evropi

Josipović pisao Meronu

Onasa

17.11.2014

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je danas da je poslao pismo predsjedniku Tribunala u Hagu Teodoru Meronu u kojem je upozorio da moguće jačanje političkih aktivnosti Vojislava Šešelja i opasnost da njegov govor mržnje ponovo dobije pobornike mogu teško narušiti mir i stabilnost u jugoistočnoj Evropi.

U obraćanju javnosti putem Hrvatske televizije, Josipović je objasnio da je pismo napisao povodom puštanja haškog optuženika, lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na privremenu slobodu iako je on odbio uobičajene uslove suda za puštanje na slobodu.

Dodao je da je uputio pismo i hrvatskim poslanicima u Evropskom parlamentu u kojem ih je pozvao da, u skladu s pravilima Evropskog parlamenta, odmah zatraže raspravu i izradu deklaracije Evropskog parlamenta o očuvanju političke stabilnosti u jugoistočnoj Evropi.

Ta rasprava se ne bi odnosila samo na slučaj Šešelja, već i na "ukupne pokušaje destabilizacije ovoga prostora u kontekstu ratnog sukoba u Ukrajini i sukoba u Siriji".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.