Kod jedne bebe rođene u Bijelom Polju potvrđen meningitis, a kod druge sepsa

U bolnici nije poštovana procedura

Srna
17.11.2014 22:28


Kod jedne bebe, rođene u bolnici u Bijelom Polju, potvrđen je meningitis, a kod druge sepsa, dok se čekaju rezultati za još dvije bebe, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša.

Mugoša je istakao da je infekcija kod pet beba, od kojih je jedna preminula, nastala nakon rođenja u bjelopoljskoj bolnici, te dodao da se sada mora utvrditi izvor infekcije i način prenošenja.

"Ne možemo govoriti o nekim drugim aspektima, osim da je infekcija nastala u porodilištu", rekao je Mugoša.

On je naveo da su dobili podatak da su djeca rođena zdrava, ali da su kod četiri bebe pojavili simptomi poslije 48 sati, a kod jedne nakon 72 sata, i oni su pogoršali kliničku sliku.

Prema njegovim riječima, u bolnici u Bijelom Polju nije poštovana procedura posjeta i kontrola ulazaka u odjeljenje Neonatologije.

Kao pokazatalj neodgovornosti Mugoša je naveo podatak da se u bolnici u Bijelom Polju infekcija pojavila 3. novembra, a da je tek 11 dana kasnije informacija o tome stigla do Instituta i Ministarstva zdravlja.

Pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović rekao je da je stabilno zdravstveno stanje troje novorođenčadi iz Bijelog Polja, koji se liječe u Kliničkom centru u Podgorici, dok je život jedne bebe i dalje ugrožen.

On je istakao da u bolnici u Bijelom Polju ima zaposlenih koji nemaju sanitarnu knjižicu. "Za nas je bilo iznenađenje da niko od zaposlenih na odjeljenju Neonatologije i doktor i sestre nisu imali sanitarne knjižice", kazao je Grbović.

Odbor za zdravstvo sutra će raspravljati o kontrolnom saslušanju ministra zdravlja Miodraga Radunovića i ostalih odgovornih povodom infekcije beba u bjelopoljskom porodilištu.

U Kliničkom centru Crne Gore preminula je jedna beba koja je u tu ustanovu hitno prebačena zbog infekcije koju je, po svemu sudeći, dobila u bolnici u Bijelom Polju.

NA VRH