REGION

Godišnjica pada: Sjećanje na žrtve Vukovara

Mjesto posebnog pijeteta

Redakcija

18.11.2014

Građani Hrvatske još jednom će se, na 23. godišnjicu pada Vukovara, prisjetiti stradanja tog grada 1991. godine.

Pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta” u Vukovaru će se danas prigodnim komemoracijskim programom, te Kolonom sjećanja u kojoj će na hiljade ljudi proći od vukovarske Opće bolnice do pet kilometara udaljenoga Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, biti obilježena 23. godišnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu.

Bitka za Vukovar, u kojoj su, prema podacima vukovarske bolnice, do sloma odbrane grada 18. novembra 1991. ubijena ili poginula 1.624 branitelja i civila, te ranjeno njih 1.219, počela je 25. augusta, kada su JNA i srpske paravojne formacije krenule u opći tenkovsko – pješadijski napad. Prema podacima bolnice, u agresiji na Vukovar i okupaciji toga grada ubijeno je ili poginulo oko 3.600 branitelja i civila.

Opkoljeni grad branilo je oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde i policije, te dobrovoljaca HOS-a koji su bili pripadnici 204. brigade Hrvatske vojske.

Nakon što je agresor zauzeo Vukovar, koji je potpuno razrušen, protjerano je oko 22 hiljade Hrvata i pripadnika ostalih narodnosti, a u srpske logore odvedeno je nekoliko hiljada branitelja i civila.

Nad zatočenim vukovarskim braniteljima i civilima počinjeni su mnogi zločini, a na nekadašnjem poljoprivrednom dobru “Ovčara”, između ostalog, ubijeno je 200 branitelja i civila odvedenih 19. novembra iz vukovarske bolnice. Oni su zakopani u masovnoj grobnici.

U spomen na stradanje Vukovara u Domovinskom ratu Hrvatski sabor proglasio je 2009. godine 18. novembar Danom sjećanja na žrtvu Vukovara.

Svim žrtvama poklonit će se Hrvatska, a mnogi su građani i došli u grad i bit će u Koloni sjećanja vukovarskim ulicama. U Vukovaru će biti i predsjednik, premijer i cijela Vlada Republike Hrvatske.

Sarajevo odalo počast žrtvama

Na trgu ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu sinoć je obilježena 23. godina sjećanja na žrtve zločina počinjenih tokom rata u Vukovaru.Cilj akcije posvećene svim žrtvama silovanja u Vukovaru je skrenuti pažnju na njihov status.

O patnjama žena, preživjelih žrtava ratnog silovanja i stigmi koju trpe u postratnom patrijarhalnom okruženju ne smije više da se šuti, poručili su organizatori ovog događaja iz Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) u Sarajevu.

Na trgu ispred Sarajevske katedrale oni su istaknuli velike crne transparente na kojima je pisalo: “Odajmo počast žrtvama”, “Nacionalizam ubija” te najuočljiviji transparent: “Pravda za sve žene preživjele žrtve silovanja u ratu”.

Slična akcija bit će izvedena danas u Zagrebu, gdje će se članovima UDIK-a pridružiti aktivistice Centra za žene žrtve rata ROSA, a dan kasnije će aktivisti udruženja posjetiti Vukovar i odati počast žrtvama zločina.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.