REGION

Afera Agram: Sutra odluka o puštanju Milana Bandića na slobodu

Nakon što je istražni sudija prošle sedmice prihvatio kauciju

(M. M.)

18.11.2014

Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda objavit će sutra prije podne odluku o žalbama na prošlosedmično rješenje istražnog sudije kojim je prihvatio kaucije koje su za odbranu sa slobode ponudili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegovi pritvoreni saosumnjičenici u aferi Agram.


Sudija Zdenko Posavec, koji je ranije čak dva puta na Uskokov zahtjev Bandića odlučio bezuslovno zadržati u Remetincu, prošle je sedmice prihvatio njegovu kauciju.

Odluči li Bandić prihvatiti mogućnost da boravak u Remetincu zamijeni odbranom sa slobode, i postane li odluka na koju se uz Uskok žalila i većina branilaca pravomoćnom, Bandić će pred istražnim sudijom morati obećati da neće kršiti uslove kaucije, odnosno da neće obavljati dužnost na koju je izabran na lanjskim izborima.


-Vijeće je zasjedalo i donijelo odluku, no ona će tek ujutro biti objavljena i otpremljena strankama, kazao je danas Hini glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Iako je prema neslužbenim informacijama za odbranu sa slobode ponudio nekretnine vrijedne preko 22 miliona kuna, sudija je zaključio da je 15 miliona dovoljna garancija da tokom istrage neće uticati na svjedoke i ponoviti nedjelo.

Ipak, zbog mogućeg ponavljanja kaznenog djela Bandić, kao i ostali njegovi saradnici koji su na gradskim dužnostima, neće na slobodu ako se ne odreknu obavljanja svojih dužnosti.

Za razliku od Bandića, kojem je prihvatio kauciju manju od ponuđene, iako je i dalje riječ o najvišoj kauciji nakon 12,4 miliona koje je u nekretninama svojih prijatelja založio Ivo Sanader, sudija je za ostale u aferi Agram povisio iznose koje moraju položiti na račun suda prija izlaska iz Remetinca.


Tako je, naprimjer, za direktora Zagrebačkog holdinga u ostavci Slobodana Ljubičića iznos podigao s 2,4 miliona na čak pet, vlasniku građevinske firme Bramgrad Branku Mihaljeviću s 4,2 na sedam miliona kuna, a pročelniku stručne službe gradonačelnika Vidoju Bulumu sa 150.000 na 300.000 kuna.

Potvrdi li vanraspravno vijeće zadnju Posavčevu odluku, što se može očekivati s obzirom da je donesena u skladu s ranijim napucima tog tijela, Bandić i ostali neće na slobodu dok na sudu ne dokažu da su uplatili novac ili založili nekretnine, te pred istražnim sucem istrage obećaju da će se pridržavati izrečenih mjera opreza.


Od osumnjičenih u aferi Agram, iz Remetinca su prvi izašli pročelnik Bandićevog ureda Miro Laco, suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz i direktor Službe za nabavku Zagrebačkog holdinga Ivan Markus.

Osim Bandića, Ljubičića, Mihaljevića i Buluma iza rešetaka su ostali gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavku Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko te glavni sekretar Zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.