REGION

Žene u crnom traže da srbijanska vojska otvori arhive o Vukovaru

Država mora pokazati poštovanje prema žrtvama zločina

Fena

19.11.2014

Povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara srbijansko nevladino udruženje Žene u crnom pozvale su u utorak srbijansku vojsku da otvori arhive o nestalima u Vukovaru i tako pokaže poštovanje prema žrtvama zločina koje su počinile bivša JNA i srpske paravojne jedinice.

Obilježavajući 23. godišnjicu ulaska jedinica JNA i paravojnih srpskih jedinica u Vukovar 1991., nevladino udruženje Žene u crnom održalo je u središtu Beograda performans nazvan “Nikad nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru”, poručivši da tom akcijom pokazuju “građansku odgovornost da se nikad ne zaboravi ubijanje jednog grada i njegovih stanovnika”.

- Smatramo da je neophodno da Vojska Srbije otvori arhive o nestalima u Vukovaru, i makar tako pokaže minimum poštovanja za žrtve zločina koji su počinile jedinice JNA i paravojne jedinice, koje su djelovale uz ogromnu logističku, vojnu i svaku drugu pomoć režima Srbije - istakla je čelnica Žena u crnom Staša Zajović.

Nasuprot Ženama u crnom, protest zbog njihovog skupa održao je desničarski pokret Zavetnici, čija je glasnogovornica Nataša Đurđević okupljanje svojih istomišljenika objasnila stajalištem da se Žene u crnom “svojim aktivnostima izravno rugaju srpskim žrtvama i prognanim Srbima”.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u Srbiji je obilježen skromno, a svi vodeći elektronski mediji i web portali beogradskih novina izvijestili su o mimohodu u Vukovaru, uz ocjenu da su počast žrtvama dužnosnici i hiljade građana Hrvatske i Vukovaraca odali u dvije kolone koje su se sjedinile u jednu.

U izvještajima beogradskih medija navodi se da su se “Vukovarom i ove godine, unatoč apelima vlasti i dijela braniteljskih udruženja, kretale dvije kolone sjećanja, ali su se kasnije tokom mimohoda spojile u jednu”.

Beogradski mediji citiraju poruku vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da su se hiljade ljudi sakupile kako bi odali počast “svim poginulima, ranjenima i nestalima koji su pridonijeli stvaranju slobodne Hrvatske”.

“Danas je bitno samo odati pijetet žrtvi Vukovara, a sve drugo - ambicije ili skriveni ciljevi - neka se ostave za drugi dan i drugo mjesto”, citirali su beogradski mediji Penavu.

Radio-televizija Srbije (RTS), pozivajući se na izvještaje lokalnih hrvatskih medija, navodi da je - tokom službenog komemorativnog programa u krugu vukovarske bolnice - stotinjak građana, predvođenih predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, krenulo u koloni vukovarskim ulicama do memorijalnog kompleksa, te da su u toj koloni bili dužnosnici HDZ i predsjednička kandidatkinja te stranke Kolinda Grabar Kitarović.

Kako navodi RTS, službena kolona, u kojoj je kompletan državni vrh, diplomatski zbor i dio braniteljskih udruženja, krenula je iz kruga vukovarske bolnice, te da su visoki dužnosnici na Memorijalno groblje ušli sporednim putem, a poslije polaganja vijenaca, ceremoniju su napustili prije nego što je završen službeni protokol.

Mediji prenose i izjavu predsjednika Hrvatske Ive Josipovića da je “ponosan jer je Hrvatska ljubavi i Hrvatska koja poštuje Vukovar odala dostojanstvenu počast tom gradu i svim poginulima”.

- To što su krenule dvije kolone ide na savjest onima koji su krenuli i nisu uspjeli. Hrvatska koja cijeni Vukovar je pobijedila - citiraju beogradski mediji Josipovića.

Najavljući današnji memorijal u Vukovaru, beogradski Blic prenio je najavu agencije Beta da su “prije 23 godine, jedinice Jugoslavenske narodne armije ušle u hrvatski grad Vukovar, čime su okončane tromjesečne borbe u kojima su poginule hiljade ljudi, a gotovo čitav grad je razrušen”.

- Borbe za Vukovar trajale su 86 dana, a u njima je, kako se procjenjuje, poginulo između 3.000 i 5.000 ljudi, uglavnom civila. U sukobima je razrušeno 90 posto grada”, prenosi Blic, navodeći opsežnu hronologiju ratnih i poslijeratnih događaja vezanih uz Vukovar, uključujući i izvinjenje nekadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića.

List navodi da su “predsjednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović posjetili Vukovar 4. novembra 2010. i na Ovčari položili vijence na spomen-obilježje” 200 ubijenih hrvatskih zarobljenika i civila, te da se “Tadić na Ovčari kod Vukovara izvinio porodicama svih nevino stradalih žrtava”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.