REGION

Žene primaju manje plate nego muškarci za isti posao

Potpredsjednica Vlade Srbije tvrdi

Autor:Srna

19.11.2014

Žene u Beogradu primaju za 9.000 dinara ili oko 75 eura manju platu nego muškarci, a na nivou Srbije 4.000 dinara ili oko 33 eura manje za isti posao - rekla je potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

- Od ukupnog broja radno sposobnih žena u Srbiji, 62 posto je nezaposleno - kazala je Mihajlović na predavanju "Žene u politici - rodno ravnopravne ili ne", održanom na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Najavila je da će Koordinaciono tijelo za rodnu ravnopravnost, na čijem je čelu, posebnu pažnju posvetiti tome da u Srbiji žene i muškarci imaju jednake uslove za rad i jednaku platu za isti posao, saopštila je Vlada Srbije.

- Žene moraju da se uključe u posao, jer kad one rade, prema istraživanjima, onda i ekonomija raste - navela je Mihajlović.

Dodala je da je od 140 gradonačelnika i predsjednika opština u Srbiji samo jedna gradonačelnica i jedna predsjednica opštine.

- Srbija nije najgora u tom smislu, jer su u Vladi, na primjer, od 18 članova, četiri ministra žene - poručila je Mihajlović.

Uprkos stereotipu da Srbi ne vole žene na rukovodećim mjestima, ona kaže da Srbija nema ništa protiv da li ima premijerku ili predsjednicu države i da je važno da je to neko ko se bori za građane.

- Zadatak svih stranaka i civilnog društva je uključivanje žena u politički život, jer se tad čuje njihov glas i one mogu da utječu na odluke i pravac kuda ide društvo - naglasila je Mihajlović.

Istaknula je da će se Koordinaciono tijelo, koje je formirano prije dvadesetak dana, baviti i pitanjem nasilja nad ženama jer, kako je navela, ne treba nijedna žena da bude povrijeđena niti da izgubi život samo zato što postoje određeni porodični problemi.

Mihajlović je dodala da će se Koordinaciono tijelo zalagati za promjenu zakona koja bi omogućila da nasilnik bude udaljen iz kuće čim postoje jasne indicije, umjesto da se čeka da sud donese presudu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.