Počelo suđenje za nesreću u kojoj je stradala Dolores Lambaša

"Kriv sam, ali alkohol i umor nisu kumovali nesreći"

(N. K.)
20.11.2014 11:14

- Kriv sam i izražavam duboko žaljenje zbog onoga što se dogodilo, ali ne mogu se složiti da su alkohol i umor kumovali nesreći – skrušeno je kazivao glumac Stojan Matavulj (53) na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu gdje je jučer počelo suđenje za nesreću u kojoj je preminula glumica Dolores Lambaša (32). Sutkinja Jasna Krnić kazala je kako takav optuženikov iskaz znači da se ne osjeća krivim, pozvavši ga da svoju obranu iznese na kraju dokaznog postupka.

Matavulja se, podsjetimo, tereti da je u rano jutro 23. oktobra prošle godine na autocesti Zagreb – Lipovac u blizini Sredanaca u Brodsko-posavskoj županiji skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradala njegova mlada kolegica.

Prema optužnici, umoran zbog neprospavane noći i sa 0,66 promila alkohola u krvi, Matavulj nije prilagodio vožnju svog Nissana otežanim uvjetima na cesti, slaboj vidljivosti zbog magle i sumraku. Brzinom od 130 km na sat zabio se u Volkswagen ispred sebe, zbog čega se automobil prevrnuo. Dolores, koja je sjedila na suvozačevu mjestu, ispala je iz vozila i šest sati poslije u brodskoj bolnici podlegla teškim povredama. Tragičnoj nesreći prethodila je cjelovečernja zabava u Iloku, u koji su glumci svratili na povratku iz Beograda. S njima u društvu bio je i Matavuljev prijatelj Željko Sladetić, domaćin Festivala glumaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji, s kojim su večerali na terasi hotela Dunav. Naručili su vino i platu mesnih delikatesa, koju su konzumirali u odvojenoj sali, a zatim otišli u vinariju iločkog gradonačelnika, Stare iločke podrume te, naposljetku, u diskoteku. Prema Sladetićevim riječima, Matavulj je popio samo jedan gemišt.

– Stojan i Dolores rezervirali su sobu u hotelu, namjeravali su prenoćiti. Ja sam iz diskoteke otišao malo ranije, uz dogovor da ćemo se naći ujutro u hotelu na kafi. Ne znam zašto su u međuvremenu promijenili odluku – govorio je Sladetić o događajima koji su, ispostavilo se, sudbonosno utjecali na živote dvoje glumaca.

Vlasnik diskoteke Vlatko Tilović rekao je da je Matavulj cijelo vrijeme razgovarao sa Sladetićem. Na šank im je poredao četiri gemišta, ali ne zna koliko je ko popio. Istodobno, glumica se družila s njim i njegovim prijateljem, koji su igrali bilijar.

– Dolores je izgledala malo alkoholizirano. Bila je vesela, razgovarala je, recitirala i pjevala nam. Naručila je dvije bočice traminca od 1,75 dl, od kojih je jednu popila, a drugu ne – svjedočio je ugostitelj.

Saobraćajni vještak Darko Konjević potvrdio je da je, s obzirom na uvjete koji su vladali na cesti, optuženik mogao uočiti vozilo ispred sebe na udaljenosti od 200 metara. U prilog tome govori i tvrdnja Đure Piškovića, vozača u čiji se Volkswagen zabio Matavulj, koji je rekao da su ga prethodno već obišla tri auta i kako ga je, unatoč sumaglici, svaki prosječan vozač mogao uočiti na vrijeme. Dolores je u trenutku nesreće bila u ležećem položaju, ali ne zna se je li bila vezana pojasom.

– Nesporno je da je Dolores ispala iz auta, što je u uvjetima korištenja pojasa izrazito atipična pojava – rekao je vještak, piše Večernji.hr.

Doloresini roditelji nisu se pojavili na raspravi te su se izvinuli poslovnim i zdravstvenim razlozima.

NA VRH