REGION

Srbija: Bivši ministar životne sredine optužen za zloupotrebu položaja

Slovenačkim firmama namjestio poslove na saobraćajnicama "Puteva Srbije"

Srna

20.11.2014

Srbijansko Tužilaštvo za organizovani kriminal je nakon sprovedene dopune istrage podiglo optužnicu protiv bivšeg ministra životne sredine Olivera Dulića i ostalih zbog zloupotrebe u izdavanju dozvola za postavljanje optičkih kablova i pribavljanja koristi investitorima od osam miliona dinara (više od 66.000 eura).


Na osnovu svih preduzetih istražnih radnji optužnica je podignuta protiv Dulića, njegovog tadašnjeg pomoćnika Nebojše Janjića i generalnog direktora JP "Putevi Srbije" Zorana Drobnjaka, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

U toku istrage i njene dopune zaključeno je da postoji opravdana sumnja da su oni prilikom izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola za postavljanje mreže optičkih kablova investitorima linijskih infrastrukturnih objekata telekomunikacione mreže pribavili imovinsku korist i na taj način izvršili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

U toku dopune istrage provedene su sve naložene istražne radnje, te pribavljeni  pravni akti državnih organa, javnih i lokalnih preduzeća sa cijele teritorije Srbije preko kojih prelazi mreža optičkih kablova kojima je uređena obaveza i visina naknade za izdavanje urbanističko tehničke dokumentacije.

Obavljeno je ekonomsko finansijsko vještačenje u cilju utvrđivanja visine pribavljene imovinske koristi po osnovu izbjegavanja plaćanja naknada za izdavanje urbanističke dokumentacije i ispitana su u svojstvu svjedoka sva lica na koja je sud ukazao.

Dulić, bivši ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja, osumnjičen je da je sa saradnicima, slovenačkoj firmi "Nuba invest" bespravno omogućio da izgradi kablove na saobraćajnicama kojima upravljaju "Putevi Srbije" i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.