REGION

Slovenski ustavni sud u petak objavljuje presudu o žalbi Janeza Janše

Parlament bivšem premijeru oduzeo mandat

Fena

20.11.2014

Slovenski ustavni sud u petak će objaviti presudu o žalbi bivšeg premijera Janeza Janše na odluku parlamenta kojom mu je oduzet zastupnički mandat.

Janša od sredine juna izdržava dvogodišnju zatvorsku temeljem pravomoćne osude zbog korupcije u slučaju Patria, a za zastupnika u parlamentu izabran je u izbornoj jedinici Grosuplje kod Ljubljane.

Parlament je Janši prije dva mjeseca mandat oduzeo u skladu sa zakonom o zastupnicima po kojemu mandat prestaje ako je zastupnik osuđen na
više od šest mjeseci zatvora.

Janša se na odluku žalio ustavnom sudu tvrdeći da se time krši ustavno zagarantovano aktivno i pasivno biračko pravo, te da se odredba zakona o zastupnicima o oduzimanju mandata ne može primijeniti u Janšinom slučaju jer se on za parlament kandidirao kao već osuđena osoba u zatvoru, dok se mandat temeljem zakona o zastupnicima oduzima samo onima kojima teče mandat u vrijeme osuđivanja.

Žalbu na ustavni sud uložilo je i više Janšinih birača iz izborne jedinice Grosuplje koji tvrde da im je prekršeno ustavom zagarantovano pravo da biraju koga žele.

Slovenski parlament umjesto predviđenih 90 trenutno ima 89 zastupnika jer Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) odbija imenovati zamjenskog člana u parlamentu, smatrajući da je brisanje mandata Janši bilo protivzakonito.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.