REGION

Tomislav Nikolić: Srbija u ovom trenutku neće uvoditi sankcije Rusiji

Predsjednik Srbije poiručio

(A. Vr.)

20.11.2014

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da Srbija u ovom trenutku neće uvoditi sankcije Rusiji, ali je naglasio da članstvo u EU podrazumeva obavezu sprovođenja zajedničke vanjske politike, javlja agencija Tanjug.

"Ja sam od Hana čuo ono što i vi - da Srbija nije član EU, da je samostalna u vođenju spoljne politike, ali da bi članstvo u EU podrazumevalo obavezu sporvođenja zajedničke spoljne politike", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta sa komesarom za istočno susedstvo i politiku proširenja Johanesom Hanom.

Kako je naglasio, Srbija "danas, ovih časova, ovih godina, Srbija sigurno neće uvesti sankcije protiv Rusije".

Han je naglasio da je Srbija slobodna i da za sada nema pritisaka da se u potpunosti uskladi sa evropskom spoljnom politikom.

"Članice EU pažljivo prate događaje, ali kao što sam rekao za sada nema pritisaka na zemlju da se u potpunosti uskladi s evropskom spoljnom politikom", rekao je Han, dodajući da evropska porodica očekuje da se Srbija postepeno uskladi s njenom politikom, uključujući i spoljnu politiku.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će EU očekivati od Beograda da završi pregovore s Prištinom i da potpuno reguliše svoj stav u vezi s Kosovom i Metohijom.

"EU ne želi da postupi kao u nekim ranijim slučajevima kada je u članstvo primana država koja nije regulisala svoje unutrašnje odnose", rekao je Nikolić.

Srbija, prema Nikolićevim riječima, ne vidi nikakav problem da nastavi razgovore s prištinskom administracijom i da se primjeni sve što je dogovoreno, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština. On je, međutim, upozorio da se neće daleko stići, ako predstavnici Prištine nastave da pregovaraju kao da predstavljaju nezavisnu državu.

"Po Ustavu Srbije, mi ne možemo s Kosovom da razgovaramo kao s nezavisnom državom. Srbija bi morala da nađe i drugog predsjednika i drugog premijera koji bi bili spremni da pogaze Ustav i razgovaraju s predstavnicima Prištine kao s predstavnicima nezavisne države. Nas dvojica na to sigurno nismo spremni", rekao je Nikolić.

Rezolucija 1244 Savjeta sigurnosti UN ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije, već navodi da je Kosovo u sastavu Srbije i da će se do konačnog rješenja doći razgovorima, rekao je Nikolić i podsjetio da je dijalog u zastoju jer u se ne zna ko bi bio pregovarač na strani Prištine s obzirom da tamo nije formirana vlada.

"Kada prištinska delegacija bude spremna, delegacija Srbije biće u dogovoreno vreme na dogovorenom mjestu", zaključio je Nikolić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.