REGION

Zafranović opet na sudu zbog Tita: Mira Šuvar pokušala mi je stopirati seriju

Ročište trajalo tri sata

(Mi.K.)

21.11.2014

Lordan Zafranović redatelj i autor serije "Tito, posljednji svjedoci testamenta" zajedno s Hrvatskom autorskom agencijom tuži koautoricu serije Miru Šuvar jer ga je, tvrdi, oklevetala i napravila štetu seriji zbog čega je, navodno ostao bez sponzora, piše Index.

Podsjetimo kako je prije tri godine trajao otvoreni medijski sukob na relaciji Šuvar-Zafranović, a njihova pisma u kojima se međusobno optužuju oko serije "Tito, posljednji svjedoci testamenta".

Na ročištu koje je trajalo tri sata Zafranović je izjavio da je Mira Šuvar pokušavala zaustaviti emitiranje serije i da je dvije godine trpio njene objede "od vrha do dna".

-Završavao sam seriju kad je ona krenula s tužbom na sudu da se zabrani emitiranje serije. Pokušavala me ocrniti pred svima i dio toga je izašao u štampi. Napravila je veliku štetu seriji i to se mora kazniti. Nema gdje nije išla, kod predsjednika, na HRT, na sud, kontaktirala je svjedoke iz serije i tako pokušavala zaustaviti njeno emitiranje i sve to zato jer sam rekao da je moje zadnje što ću staviti u seriju. Režiser je taj koji određuje zadnji rez. Nisam htio izbaciti neke stvari koje su bile jako važne za priču, međutim nisam sakatio autorsko djelo Mire Šuvar čiji je posao bio izrada intervju", izjavio je Zafranović na ponovnom suđenju nakon što je Općinski kazneni sud u lipnju ove godine ukinuo prvostepenu presudu kojom se Mira Šuvar oslobađa optužbi te ponovno vratio predmet na suđenje.

Sutkinja odbila svjedoke koje je predložio Zafranović

Osim Zafranovića saslušana je i Maja Floreani, direktorica Hrvatske autorske agencije koja također istaknula kako im je Mira Šuvar nanijela veliku štetu.

- Naša firma posluje od 1955. godine i dosad nikad nismo vodili spor na sudu, niko nas nikad nije tužio niti smo mi ikoga tužili. Mi smo firma bez mrlja u reputaciji. Napisi u medijima u kojima nas je Mira Šuvar optuživala za počinjenja krivičnih djela su nam nanijela neopisivu štetu, ljudi su nas zvali i pitali što je s nama, a napominjem da nema nikakvih elemenata krivičnih djela i da smo sve radili u skladu s propisima - izjavila je Floreani.

Advokatica tužitelja zatražila je od suda da sasluša nove svjedoke među kojima i Ninoslava Pavića jer za njih tužitelji smatraju da imaju direktna saznanja o odnosima sa svima koji su radili na seriji te da se dostavi dokument od DORH-a da li se protiv Zafranovića vodi ikakav krivični postupak, međutim sutkinja rasprave odbila je nove svjedoke i nalaz od DORH-a, navodeći ih nevažnima u ovom sporu, na što je Zafranović zatražio izuzeće sutkinje u daljnjem procesu.

Zafranović zatražio izuzeće sutkinje

-Ovo ne vodi ničemu, vi ste dosad ispitali sve nevažne svjedoke koji govore o fantazijama i tri godine vodite slučaj na pogrešnoj strani. Ne ispitujete svjedoke koji su svaki dan bili žrtve ove dame (M.Šuvar op.a.) i njih izolirate i oni ne mogu doći na sud -  izjavio je Zafranović na što je sutkinja prekinula raspravu i najavila da će Predsjednik suda donijeti odluku o daljnjem vođenju procesa.

Mira Šuvar odmah se na početku izjasnila da nije kriva za klevete i ostala je kod svog iskaza iz prethodnog suđenja, dok je njezina advokatica Vesna Alaburić izjavila kako Lordan Zafranović samo želi odugovlačiti postupak kako bi došlo do stupanja zastare, što je zastupnica tužitelja odbacila tvrdeći kako im nije u cilju doći do zastare koja stupa na snagu tek krajem 2017. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.