REGION

Petru Ćiriću 15 godina zatvora za zločin na Ovčari

Presuda Apelacionog suda u Beogradu

Fena

25.11.2014

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio bivšeg pripadnika Teritorijalne odbrane Vukovara Petra Ćirića na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u ratnom zločinu kada su mučena i ubijena najmanje 193 ratna zarobljenika na farmi "Ovčara" kod Vukovara, 21. studenog 1991. godine.

U tu kaznu mu je uračunata i kazna od 10 godina koja mu je izrečena pravosnažnom presudom Okružnog suda u Novom Sadu, javio je Tanjug.

Apelacioni sud je usvojilo žalbu tužitelja za ratne zločine i preinačio kaznu iz prvostupanjske presude kojom je Ćirić bio osuđen na 20 godina zatvora (u koju mu je uračunata i kazna od 10 godina zatvora).

U odluci koja je objavljena na internetskim stranicima suda, navodi se da su osnovani navodi žalbe tužiteljstva da je prvostupanjskom presudom povrijeđen kazneni zakon, jer je prvostupanjski sud odlukom o kaznenoj sankciji povrijedio zakon na štetu okrivljenog.

"Naime, prvostupanjski sud je povrijedio kazneni zakon time što je okrivljenog osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, imajući u vidu da, u skladu sa zakonom, jedinstvena kazna nije mogla preći 15 godina zatvora...", navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Ćirić je osuđen jer je zajedno s pripadnicima svoje jedinice i pripadnicima dobrovoljačke jedinice "Leva supoderica", protiv kojih je postupak pravosnažno okončan, prema ratnim zarobljenicima - pripadnicima hrvatskih oružanih snaga, hrvatske ratne zarobljenike najprije tukao, dok su oni protrčavali kroz špalir prilikom ulaska u hangar, nanoseći im pritom tjelesne ozljede.

Ratni zarobljenici bili su iz redova hrvatske milicije i dobrovoljačkih jedinica koji su prethodno položili oružje pripadnicima JNA u Vukovarskoj bolnici, a zatim su predani TO Vukovara, prenosi Tanjug.

Kada su zarobljenici, u više navrata, prevoženi traktorom na Grabovo, udaljeno oko jedan kilometar od Ovčare, u formiranom streljačkom vodu s ostalima je pucao na zarobljenike.

"Tako ih je strijeljanjem lišio života, kojom prilikom je lišeno života 200 osoba", navodi se u presudi.

Optužnicom za ratne zločine, Ćirić se tereti da je ozljeđivao i ubijao zarobljenike na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, zajedno s još 10 optuženih koji su ranije osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, kao i više nepoznatih osoba.

Prema optužnici, zločin je trajao od popodnevnih sati 20. studenog do ranih jutarnjih sati 21. studenog 1991. godine.

Za ubojstvo preko 200 hrvatskih civila, srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine do sada je optužilo 20 okrivljenih. Od tog broja, njih 15 je pravosnažno osuđeno na ukupno 207 godina zatvora, dok je petoro oslobođeno optužbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.