REGION

Josipović i Pusić od Evropskog parlamenta očekuju osudu Šešeljove retorike

Predsjednik Republike Hrvatske i ministrica vanjskih poslova

Autor:Fena

27.11.2014

 

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavili su u četvrtak kako očekuju da će rezolucija Europskog parlamenta o Vojislavu Šešelju osuditi ratnohuškačku, agresivnu i šovinističku retoriku iz Šešeljevih javnih istupa nakon što je iz haaškog zatvora pušten zbog zdravstvenih razloga.

"Očekujem da će i Europa reći da taj 'duh iz boce', kako ga zovem, duh jednog agresivnog nacionalizma i šovinizma koji se ponovno javlja, nema mjesto na europskoj političkoj mapi. Da će, na neki način i politički obvezati sve države, a posebno Srbiju da vodi računa da taj duh ne zaleluja i da se ponovno ne probudi", rekao je Josipović.

To je politička poruka cijeloj Europi o tome kako duh rata, agresivnog šovinizma i nacionalizma u Srbiji jest tu, u obliku Šešelja i njegovih sljedbenika i važno je da je na dnevnom redu, dodao je Josipović.

O rezoluciji će tijekom dana u Strasbourgu raspravljati Evropski  parlament, a Pusić ističe kako je dobro da se s različitih strana  javljaju osude Šešeljeve ratnohuškačke retorike.

"Međutim, prava adresa da se nešto napravi je Vijeće sigurnosti  Ujedinjenih naroda, prilikom rasprave o izvješću Haaškog tribunala", naglasila je Pusić.

Jedino Vijeće sigurnosti može donijeti neke odluke koje imaju  posljedice, odnosno koje izravno obvezuju Haaški sud, istaknula je.

Ponovila je da je razgovarala i s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku Federicom Mogherini kako bi ju potaknula na to da i EU, koja inače ne sudjeluje u raspravi o radu Haaškog suda, ovog puta u njoj sudjeluje "s obzirom na činjenicu da ova (Šešeljeva) retorika unazađuje pozitivne rezultate europskog procesa u Uniji". "Nadam se da će tako i biti", rekla je Pusić.

Josipović i Pusić odgovarali su na pitanja novinara nakon što je Vesna Pusić na zagrebačkom Trgu Kralja Tomislava dala potpis potpore Josipovićevoj kandidaturi za još jedan predsjednički mandat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.