REGION

Više hiljada advokata protestovalo ispred Vlade Srbije

Obavijestili Vijeće Evrope i Evropsku komisiju o razlozima obustave rada

Redakcija

27.11.2014

Predsjednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević izjavio je danas u Beogradu da su advokati obavijestili Vijeće Evrope i Evropsku komisiju o razlozima obustave rada i da očekuje reakciju od njih tokom naredne sedmice.

"Ja danas idem u Brisel. Predviđeni su sastanci sa najvišim funkcionerima Evropske unije advokata. Takođe su obezbijeđeni susreti sa međunarodnim faktorima prije svega Evropske unije", rekao je Đorđević na protestu advokata ispred Vlade Srbije, prenosi agencija Beta.

Ispred zgrade Vlade okupilo se više hiljada advokata koji su blokirali saobraćaj u Ulici kneza Miloša, iako to nije bilo predviđeno.

Oni su nosili parole "Advokati su u pravu", "Ministre trebaće i tebi advokat", a na pomen ministra pravde Nikole Selakovića, okupljeni su skandirali - smjena i korupcija.

Đorđević je poručio vlastima u Srbiji da su mjere pravne države za advokatsku profesiju zakon i ustav i da ne zovu advokate da izađu na izbore.

Predsjednik AKS dodao je da su svi članovi kabineta ministra pravde koji su položili pravosudni ispit također položili ispit za javnog bilježnika.

Predsjednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić rekao da će advokati nastaviti štrajk sve do potpunog prihvatanja njihovih zahtjeva.

Advokati u Srbiji štrajkuju od 17. septembra zahtijevajući smanjenje paušalnog poreza i promjene više zakona kojima bi se spriječila dalja "diskriminacija advokata u odnosu na javne bilježnike".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.