REGION

Ambasada Rusije uputila protest vlastima Crne Gore zbog plakata u Podgorici

"Bolje banana u ruci nego ruska čizma na vratu"

Fena

28.11.2014

Ambasada Rusije u Podgorici uputilo je Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija notu zbog bilboarda s porukom "bolje banana u ruci nego ruska čizma na vratu", koji su nedavno osvanuli u Podgorici, a Ministarstvo je odgovorilo da poruke s tih panoa smatra "apsolutno neprihvatljivim". 

 Na podgoričkim bulevarima nedavno su osvanuli reklamni panoi s takvim porukama, službenim logom NATO, navedenim propalim ruskim investicijama u Crnoj Gori i citatima Milovana Đilasa da Rusija nikada nije bila prijatelj Crnoj Gori. 

 "Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija je 19. novembra dobilo notu veleposlanstva Rusije u vezi s plakatima na kojima se nalaze sadržaji antiruskog karaktera i molbom za dodatnim informacijama", rečeno je crnogorskim "Vijestima" u Ministarstvu, prenosi Tanjug. 

 Kazali su da je Ministarstvo uobičajenom diplomatskom komunikacijom, uputilo notu ambasadi Rusije i naglasilo da poruke ovakvog sadržaja smatra apsolutno neprihvatljivim. 

 Kako dodaju, iz ovog resora poručili su Rusima i da takve poruke "ni na koji način ne odražavaju vrijednosti i prioritete crnogorske vanjske i unutrašnje politike". 

 "Rusiju smatramo prijateljskom i partnerskom države s kojom želim nastaviti tradicionalno dobre i sadržajne odnose", naveli su. 

 Inače, za postavljanje bilboarda, u središtu Podgorice i na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, još niko nije preuzeo odgovornost. 

 Iz marketinške tvrtke "Metropolis media" nisu željeli otkriti ko je naručio panoe, dok su se nacionalni koordinator za NATO Nebojša Kaluđerović i nevladine organizacije koje se bave alijansom, ogradile od antiruskih poruka. 

 Voditelj Atlantskog saveza Savo Kentera ukazao je "Metropolisu" da je na panoima zloupotrebljen službeni logo NATO, nakon čega je, prema Kenterinim riječima, on uklonjen sa bilboarda. 

 Bilboard na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog polomljen je u noći između ponedjeljka i utorka. 

 Kako pišu "Vijesti", poruke na reklamnim panoima motivirane su ranijim izjavama ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Čepurina, koji je crnogorsku politiku prema NATO nazvao "majmunskom".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.