REGION

Leci protiv Roma po gradovima u Srbiji: " Srbine, organizuj se! Zaštiti svoje bližnje i svoj zavičaj"

Fašizam na djelu

Redakcija

1.12.2014

Organizacija "Srbska akcija" ubacuje u poštanske sandučiće Beograđana letke koji pozivaju na nasilje nad Romima, prenijela je danas televizija B92, a mediji javljaju da se leci dijele i u drugim gradovima Srbije.

Antifašisticka akcija (AFA) iz Novog Sada na svom Facebook profilu navodi da letak sadrži "najprimitivniji oblik fašističke propagande u kom se poziva na nasilje nad Romima koji se apostrofiraju kao uzrok materijalne bijede u kojoj većina građana Srbije živi", prenio je Tanjug.


leci-srbija-romi

Sporni letak

"U pitanju je osnovna fašisticka doktrina skretanja pažnje sa pravih uzroka ekonomskog stanja. Baš kao što je Hitler tridesetih u Njemačoj izmislio uzrok ekonomske krize u Jevrejima čime je skrenuo pažnju sa pravih krivaca za stanje u kom se Njemačka nalazila - krupnih kapitalista - tako i danas domaći fašisti umjesto u političku elitu i tajkune, upiru prstom u Rome", piše na Facebook profilu AFA Novog Sada.

Organizacija navodi da "na svu sreću, građani nisu toliko slijepi i naivni da povjeruju da je za materijalno stanje u kom se nalaze kriva najobespravljenija i najugroženija etnička grupa u društvu, čijih 99 posto pripadnika živi u apsolutnoj bijedi, ispod minimuma ljudskog dostojanstva".

"Ipak, nalaženje krivca u obespravljenim i bespomoćnim često je lakši izbor, stoga ovo treba ozbiljno shvatiti i suprotstaviti se siledžijama i onemogućiti im da vrše svoju prljavu propagandu", dodali su iz AFA-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.