REGION

NVO iz Srbije: Žrtvama ratnih silovanja nije mjesto u vicevima

Organizacije za ljudska prava zahtijevaju javno izvinjenje Ivanovića i Prve TV

Redakcija

2.12.2014

Voditelj Prve srpske televizije Ivan Ivanović je u emisiji koja je emitovana 30. novembra 2014. godine ismijavao žrtve silovanja počinjenih tokom i u vezi sa ratom u Bosni i Hercegovini (BiH) i na taj način grubo uvrijedio hiljade žrtava ovog zločina u BiH, navodi se u zajedničkom saopštenje 11 nevladinih organizacija iz Srbije povodom skandalozne i neprimjerene izjave voditelja Prve srpske televizije Ivanovića u kojoj je grubo uvrijedio i ismijao silovane Bošnjakinje.

Organizacije za ljudska prava zahtijevaju od Prve srpske televizije i Ivana Ivanovića da se javno izvine žrtvama silovanja tokom rata u BiH i da u znak pijeteta prema ovim žrtvama u terminu emisije prikažu film Grbavica, koji govori o sudbini silovanih žena u BiH.

Voditelj emisije Veče sa Ivanom Ivanovićem je u dijelu emisije predviđenom za viceve (8:25 min) rekao: „Od 1995. godine porastao je broj Bosanki koje rađaju decu pre 15. godine. I posle kažu da ’plavi šlemovi’ tamo ništa nisu radili.“

Ivanovićev „vic“ na morbidan i uvredljiv način reinterpretira jednu od najstravičnijih epizoda rata u BiH, prikazujući masovna silovanja djevojčica i žena kao šaljivu epizodu angažovanja međunarodnih mirovnih snaga u BiH, uz istovremeno grubo zanemarivanje niza sudski utvrđenih činjenica o žrtvama i razmjerama ratnih silovanja žena u BiH, navodi se u zajedničkom saopštenju koje potpisuju: Autonomni ženski centar, Centar za evroatlantske studije, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Civil Rights Defenders, FLIPSUR - Feministička lista protiv silovanja u ratu u zemljama bivše Jugoslavije, Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Mreža Žene protiv nasilja,  Regionalni centar za manjine i Žene u crnom.

Organizacije za ljudska prava ukazuju da eventualna Ivanovićeva aluzija na navode o silovanju Bošnjakinja u jednom od srpskih logora tokom rata, od strane pripadnika mirovnih snaga UN koji do sada nisu procesuirani, predstavlja posebnu uvredu za žrtve silovanja kojima je pravda do danas ostala uskraćena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.