REGION

Srbijanski par iskorištavao Rumune kao robove

Tri godine u njihovoj firmi radili kao čistači

Autor:Fena

4.12.2014

Bračni bar iz Srbije, muškarac (41) i žena (44), osuđeni su u Danskoj na zatvorske i novčane kazne zbog eksploatiranja dvoje Rumuna, koji su tokom tri godine u njihovoj firmi radili kao čistači.

Osuđeni Srbi su Rumune primoravali da rade i po 18 sati dnevno za mjesečnu platu od 3.000 kruna, odnosno 400 eura, što je ispod zakonskog minimalca. Koliko su se iživljavali na svojoj posluzi, najbolje oslikava podatak da je rumunski par spavao na poluadaptiranom balkonu firme, površine jedva šest kvadrata, bez grijanja i izolacije, prenosi "Alo!".

Danski sud je ocijenio da su Srbijanci s namjerom doveli poslugu iz Rumunije jer Rumuni nisu bili upoznati s tamošnjim zakonom o radu i zaštitom ljudskih prava, koja je na najvišem mogućem nivou. Rumuni su tako tri godine trpjeli nezamislivu torturu, da bi na kraju za slučaj saznala policija.

Sud u Helsingoru osudio je Srbina na dvije godine, a njegovu suprugu na 18 mjeseci zatvora. Oni će također morati da plate kaznu državi od oko 40.000 eura, dok će Rumunima morati da isplate blizu 80.000 eura, koliko je procijenjeno da im duguju za prethodne tri godine.

Rumuni su na sudu izjavili da im nije predstavljalo problem spavanje na neizoliranom balkonu i da im zimi nije bilo hladno!? 

- Zadovoljni smo bili što imamo posao i bilo kakav krov nad glavom. Krevet i sto su nam bili sasvim dovoljni - kazali su Rumuni na sudu, prenosi Blic.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.