REGION

Lalovac: Prvi smo uočili zloupotrebe u NK Zadru i Sinovčićevoj kompaniji Vox

Ministar finansija Hrvatske

Autor:Fena

4.12.2014

Ministar finansija Hrvatske Boris Lalovac izjavio je uoči današnje sjednice Vlade da je upravo Ministarstvo finansija prvo uočilo "određene zloupotrebe" u NK Zadru i kompaniji VOX Rene Sinovčića, što je, prema njegovim riječima, bio početak posljednje Uskokove istrage.

Lalovac je kazao da je Ministarstvo, iako se protivilo predstečajnoj nagodbi i nepravilnosti prijavilo nadležnim institucijama, bilo preglasano upravo zbog tzv. fiktivnih potraživanja.

Podsjetio je da je komisija, u kojoj je on bio član još 2011. kada je započela privatizacija NK Zadar, upoznalo sve nadležne instuitucije o svojim sumnjama.

- I onda se događa 2014. kada morate donijeti odluku da li poslati NK Zadar u stečaj ili prihvatiti takvu privatizaciju. Nemate niti jedan dokument da bi ga poslali u stečaj, pošaljete ponovo svim institucijama da provjere cjelokupne navode, no nemate povratni dokument - izjavio je Lalovac.

Kazao je i da je deseteročlana komisija, koja djeluje pri Ministarstvu nauke, potom donijela odluku da se privatizacija nastavi, uz uslov da se sve sumnje još jednom proslijede nadležnim institucija, te da se privatizacija poništi utvrdi li se bilo kakva zloupotreba.

- Znači, komisija nije mogla donijeti drugu odluku, jer oni moraju donositi odluke u skladu sa Zakonom o sportu, a nije imalo ni jednog dokumenta iako su sve institucije više puta upućivane na moguće zlouporabe - rekao je Lalovac.

Dodao je i da je Ministarstvo, također, glasalo protiv u slučaju kompanije Vox.

- Vidjeli smo da je bilo određenih zloupotreba i također se prijavilo nadležnim institucijama i tada zapravo počinju cjelokupne ove istrage. Znači, i Ministarstvo finansija je u startu, kao i komisija, uvidjelo taj problem, prijavilo institucijama, one su sada reagovale i mislim da će se to i dokazati - zaključio je Lalovac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.