REGION

Vlada Hrvatske: Za Hrvate u BiH 20 miliona kuna

Sredstva se daju vidljivim projektima

Fena

4.12.2014

Vlada Republike Hrvatske u četvrtak je donijela odluku o raspodjeli 20 miliona kuna iz budžeta za ovu godinu, za finansiranje projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i za pomoć poplavljenim područjima u toj zemlji.

Za programe i projekte iz područja obrazovanja i nauke izdvaja se 4,66 miliona kuna, zdravstvene projekte 3,05 miliona, a za kulturne 4,3 miliona kuna.

Za ostala područja taj je iznos 3 miliona kuna dok se za pomoć poplavljenim područjima BiH iz proračuna za 2014. godinu izdvaja 5 miliona kuna.

Premijer Zoran Milanović rekao je da se Vlada odlučila na financiranje manjeg broja projekata većim iznosima, umjesto novčane podrške velikom broju projekata s manjim iznosima.

"Novac dajemo po dosta strogim kriterijima, vidljivim projektima", kaže Milanović.

Kao projekte za koje je bitno finansiranje iz budžeta RH, spomenuo je bolnicu u Novoj Biloj, Sveučilište u Mostaru, gimnazije u Travniku i Novom Travniku, pozorište u Travniku, samostane Kreševo, Poljica i Kraljeva Sutjeska kao i onaj u Jajcu, studentski dom u sarajevskom naselju Stup i srednju školu u Žepču.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.