REGION

Nikolić: Tražit će nam da priznamo Kosovo za ulazak u EU

Predsjednik Srbije ua beogradske medije

Fena

6.12.2014

Apsolutno znam da ćemo se naći pred izborom: ili Kosovo ili Europa i na to moramo biti spremni, izjavio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, prenosi Tanjug. 

 "Bruxelles će nas suočiti s priznavanjem Kosova i na to moramo biti spremni. O tome što prije treba postići nacionalni konsenzus i vrijeme je da o tome razgovaram s premijerom Vučićem", rekao je Nikolić u intervjuu za Večernje novosti. 

 On je dodao da riječi povjerenika EU Johannesa Hana, koji je o tome govorio, nitko iz EU nije demantirao, "a to znači i da povjerenik nije govorio samo iz svoje glave, već je očito iznio službeni stav". 

 Upitan da li bi predvodio državu koja bi se odrekla Kosova zarad članstva u EU, Nikolić kaže da ne bi sudjelovao u vladi koja bi priznala neovisnost Kosova i "koja bi mjerila hoćemo li više eura dobiti ako ga se odreknemo". 

 Na dodatno pitanje smatra li da bi vlada u tom slučaju pošla za njim, odgovara da ne sumnja da bi Vlada imala isti stav. 

 "Ne mora poći za mnom. Pošla bi za svojim Ustavom, interesima i raspoloženjem građana Srbije, čašću, moralom...Ne sumnjam da bi Vlada imala isti stav u tom slučaju", rekao je predsjednik Srbije i dodao da među ljudima koji nešto znače u srpskoj politici ne vidi nijednog koji bi se odrekao Kosova.

 Nikolić je također, upitan zašto je odlučio da prvi od dužnosnika o tome progovori, rekao da vidi da se osim njega na tu temu nitko ne izjašnjava ili kaže da tog uvjeta nema u pregovorima. 

 "Ne treba da zabijamo glavu u pijesak poput noja i da ne vidimo lava koji nas jede odozgo", zaključio je predsjednik Srbije.

Predsjednik Srbije izjavio je kako će inicirati direktan kontakt s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o sudbini Južnog toka. 

 "Treba bez ljutnje sjesti i razgovarati s Rusijom. Tim povodom inicirat ću direktan kontakt s predsjednikom Putinom", rekao je Nikolić.

 On je napomenuo kako prvo treba vidjeti hoće li se graditi Južni tok i analizirati sporazum te kako smatra da ne može samo Srbija snositi posljedice izmijenjenih okolnosti. 

 Dodao je kako je siguran da je između Srbije i Rusije uvijek moguć dogovor, pa i oko revizije sporazuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.