REGION

Mustafa: Ispuniti obaveze za članstvo Kosova u UN-u

Mandatar za sastav nove Vlade Kosova

Autor:Fena

8.12.2014

Mandatar za sastav nove Vlade Kosova Isa Mustafa, kojeg je na tu funkciju službeno predložila predsjednica Atifete Jahjaga, izjavio je danas u Skupštini da će cilj Vlade biti ispunjavanje svih obaveza za učlanjenje u UN i ostalim međunarodnim forumima, te normalizacija odnosa sa Srbijom.

Mustafa je izjavio da Kosovo treba da se konsoliduje na međunarodnom planu, te da će nova Vlada snažno lobirati za nova priznanja.

- Kosovo je do sada priznalo više od 100 zemalja. Cilj je da Kosovo priznaju dvije trećine članica UN-a, kako bi bila primljena kao članica svjetske organizacije - rekao je Mustafa, ističući kako će Vlada vrlo aktivno raditi na uvjeravanju preostalih pet zemalja Evropske unije (EU) da priznaju nezavisnost Kosova.

- Sa Srbijom ćemo raditi na normalizaciji odnosa i uspostavljanju što boljih diplomatskih odnosa - kazao je Mustafa na sjednici parlamenta kojoj ne prisustvuju srpski zastupnici.

Dodao je da će svaki sporazum koji bude postignut u dijalogu sa Srbijom biti predstavljen zastupnicima i da će pregovarački proces biti transparentan u svemu.

Prema njegovim riječima, nova Vlada će sarađivati sa civilnim društvom i nevladinim organizacijama, raditi na normalizaciji odnosa sa Srbijom i provođenju svih sporazuma postignutih u Briselu.

- Nova Vlada će biti efektivna kako bi ojačala partnerstvo s međunarodnim faktorom i promovirala razvoj ekonomije, slobodu kretanja i govora, te pojačala javne usluge - dodao je Mustafa, prenosi Tanjug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.