REGION

Stigli nalazi obdukcije: Ivanu su ubili propofol i kokain

U sobu niko nije ulazio osim nje

(N. K.)

24.12.2014

Obdukcija otkriva da je Ivana Bodrožić (31) u krvi imala veću količinu kokaina. Također, i da je zbog prekomjerne doze anestetika „propofol“ uslijedilo usporeno disanje koje je dovelo do gušenja i zastoja rada srca, nezvanično saznaje „Blic“.

Još se čekaju toksikološki nalazi koji će u potpunosti rasvijetliti kako je preminula nesretna djevojka. Od koga je nabavila kokain, vjerovatno će ostati nepoznanica. Upravo zbog veće doze kokaina, kobnog dana u srbijanskom „Hajatu“ u sobi 326 nije uspijevala da zaspi. Bio joj je potreban „propofol“, koji zavisnici koriste za „spuštanje“, a ljekari u operacionoj sali za anesteziju. Pozvala je reanimatora Ljubišu P. (50), kojem se požalila da „nikako ne uspijeva da zaspi“. On je došao po nju i odvezao je na VMA, gdje joj je medicinska sestra namjestila braunilu. „Propofol“ joj nije dat u toj ustanovi. Ljubiša ju je zato vratio nazad u „Hajat“ s braunilom u desnoj podlaktici. U sobi, u koju, po snimcima kamera, otiscima i DNK tragovima, niko nije ulazio osim nje, iskoristila je dvije ampule „propofola“.

- Kako je obdukcija pokazala, kombinacija kokaina uz „propofol“ bila je kobna. To joj je usporilo i disanje i rad srca, uslijed čega je došlo do gušenja i na kraju prestanka i disanja i rada srca - kažu u Tužilaštvu.

Što se tiče sumnjivih modrica koje je imala po tijelu, vjeruje se da one nisu nastale nasilnim putem, već poslije smrti ili kao posljedica zloupotreba droge.

Sobarica hotela 11. decembra ujutru zatekla je jeziv prizor u sobi 326. Nesretna djevojka ležala je okrenuta na bok, u fetus položaju kraj kreveta, samo u gaćicama i trik majici, sa zabodenom braunilom i špricem dok je još jedan špric bio na podu. Beogradska policija je uzela snimke nadzornih kamera, otiske i DNK s ručke, braunile, laptopa i mobilnog telefona.

Ivanina majka Nada Bodrožić, poslanica, i vlasnik TV „Pink“ Željko Mitrović, s kojim je Ivana bila u vezi zadnjih sedam godina, naveli su da ne sumnjaju da je riječ o nasilnoj smrti, ali da žele da se otkrije ko joj je prodao anestetik. Uskoro se došlo i do imena Ljubiše s VMA i medicinske sestre Sofije K., koja ju je snabdijevala „propofolom“ ranije.

- Oboje je saslušala i vojna policija. On je priznao da ju je vozio na VMA, ali ne i da joj je prodao anestetik. Na poligrafu ne može da se kaže ni da je pao ni da je prošao, jer je imao čudne reakcije. Sofija je sve negirala. Riječ je, ipak, o drugoj sestri, ali stavljanje braunile nije krivično djelo, dok snabdijevanje „propofolom“ jeste. Zato ćemo istragu nastaviti, ako se pokaže da je anestetik došao s VMA, odgovarat će svi i šef odjeljenja - kaže sagovornik blizak vojnim službama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.