REGION

Titov "Galeb" se iznajmljuje na 30 godina

Kulturno dobro Republike Hrvatske

Autor:(Mi. K.)

25.12.2014

Riječka Gradska uprava raspisala je konkurs za 30-godišnju koncesiju za ekonomsko korišćenje nekadašnjeg Titovog broda "Galeb".

On je sada zaštićen kao kulturno dobro Republike Hrvatske.

U saopštenju Gradske uprave navedeno je da procjenjena vrijednost koncesije za 30 godina iznosi 10,3 miliona eura, a prema studiji opravdanosti davanja koncesije, koncesionar na "Galebu" treba da osigura muzejski prostor površine 507,10 kvadratnih metara, rekreacioni centar, hostelski i hotelski smještaj, restoran, kongresni centar i bar, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Predviđeno je, također, da koncesionar treba da o svom trošku obavi sve radove na uređenju broda i privođenju namjeni ekonomskog korišćenja, bez mogućnosti povratka uloženog novca.

Uz to, radovi moraju da budu u skladu s uslovima i uz suglasnost Konzervatorskog odeljenja u Rijeci, merodavnog tijela Ministarstva kulture Republike Hrvatske, dok projekt uređenja treba dati na odobrenje gradu Rijeci.

Brod će biti na vezu na Riječkom lukobranu, konkurs je otvoren do 24. marta 2015. godine, a kriterijum za izbor biće najpovoljnija ponuda.

Brod "Galeb", na osnovu riješenja Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 30. oktobra 2006. godine, pripada kulturnom dobru, pa je od 2011. godine pod trajnom zaštitom, u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.