REGION

Okončana obraćanja kandidata: I Josipović i Grabar-Kitarović tvrde da su pobjednici

NA LICU MJESTA "Avaz" u Novinarskom domu u Zagrebu

A. DUČIĆ

28.12.2014

23:20 Nakon obrađenih 99 posto biračkih mjesta Državno izborno povjerenstvo je saopćilo da je Josipović osvojio 38,5 posto, Grabar-Kitarović 37,16 posto, Ivan Sinčić (Živi zid) 16,45 posto, a Milan Kujundžić 6,28 posto.

U svom obraćanju Ivo Josipović je izjavio „Pobijedili smo u prvom krugu. Pobijedit ćemo i u drugom krugu“.

Zahvalio je građanima što su po teškom i hladnom vremenu izašli na izbore. To je dokaz da smo demokratska zemlja, naglasio je on, koja će u drugom krugu izaći u većem broju i dati svoj glas „pravom putu“.

ivo-pobjeda-12

- Pobijedili smo zato jer moj program nudi Hrvatsku drukčkiju od ove danas, Hrvatsku s više dmeokratije s više ljuskih prava, tolerantniju, koja otvara nove perspektive i koja gradi modernu ekonoiju 21. stoljeća u kojoj neće bti ovoliko nezaposlenosti i u kojoj će s poštovati vrijednosti hrvatskog društva – rekao je on.

Govoreći o svom motu, a to je pravda, kazao je da „onima koji su prevarili ovaj narod nema mjesta politikama koje provode korupciju, koji se kite tuđim perjem i koje uništavaju egzistenciju naših ljudi“.

- Nedopustivo je da oni koji su još jučer krali u  Hrvatskoj danas misle da mogu pretdstavljati poštenje. Građani su rekli da ne žele nepravdu i da hoće pravde. Moramo učinti puno više da se nepravde uklone. Previše je bilo patnje da bismo Hrvatsku predali onima koji to nezaslužuju – kazao je on.

Istakao je da će u narednih 15 dana uvjeriti Hrvatsku da je njegov program onaj koji predstavlja put izlaska iz krize.

Kolinda Grabar Kitarović održala je govor u svom izbornom štabu u Hypo centru uz povike brojnih simpatizera „pobjeda“

- Hrvatska je pokazala da želi promjene da želi zaokret. Situacija je teška, u gospodarskoj smo krizi, zato u ovoj kampanji nismo puno trošili, bili smo skromni i suosjećali smo sa građanima. Građani su velikom većinom glasali za promjene. Želimo vlast koja je hrabra i koja će nas voditi naprijed, a ne u propast. Želimo drukčiju Hrvatsku. Puno je posla pred nama, jer moramo donijeti stvarne promjene u Hrvatskoj. Hrvatska treba da dobije mjesto među bogatim državama zapada – kazal je ona poručivši premijeru Zoranu Milanoviću „ako se ne uhvatite posla, promjenit ćemo sve ovo“.

Ivan Sinčić (Živi zid) rekao je da je zadovoljan rezultatima izbora glasova birača.

"Ponosan sam na vas, napravili smo nemoguće", kazao je Sinčić u obraćanju okupljenim simpatizerima. Sinčić je najavio i izlazak na parlamentarne izbore na kojima misli ući i u Sabor.  

- Uzet ćemo onih naših 300 tisuća glasova i pretvoriti ih u mandate na parlamentarnim izborima. U parlamentu ćemo ostvariti svoj program - kazao je Sinčić.

Kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić rekao je da nije razočaran rezultatima izbora, ali da je iznenađen.

- Treba poštivati volju hrvatskog naroda, rekao je Kujundžić. Na upit da komentira činjenicu da je najavljivao pobjedu, a sada je na 6 posto, Kujundžić je rekao:

- Teško je objasniti. Sjeme je bačeno, doći će nova hrvatska politika - rekao je Kujundžić.

22:05 Državno izborno povjerenstvo održalo je konferenciju za novinare na kojoj je saopćilo preliminarne rezultate nakon prebrojanih 95 posto glasova.

Ivo Josipović je dobio 38,56 posto, Kolinda Grabar Kitarović 37,08 posto, Ivan Sinčić 16,47 posto, a Miland Kujundžić 6,29 posto.

Uskoro se očekuju obraćanja kandidata, a među njima i Josipovića, pobjednika prvog kruga glasanja.

21:45 Prebrojano je više od 92 posto glasova, prednost Ive Josipovića u odnosu na Kolindu Grabar Kitarović iznosi nešto više od jedan posto. Josipović uživa podršku 38,55, a Grabar Kitarović 37,14 posto.

Ostala dva kandidata Ivan Sinčić i Miland Kujundžić imaju 16,49 odnosno 6,21 posto. Uskoro se očekuje saopćavanje preliminarnih rezultata te obraćanje Josipovića i drugih kandidata.

21:00  Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva koji se konstantno osvježavaju Ivo Josipović i dalje suvereno vodi, međutim njegova prednost, kako se prebrojava sve više glasova, smanjuje se u odnosu na kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar Kitarović. Nakon prebrojanih 70 posto glasova, Josipović ima 39,14 posto, Grabar Kitarović 36,74 posto, Ivan Sinčić 16,66 posto, te Miland Kujundžić, 5,9 posto.

Gotovo sa sigurnošću se može reći da će Josipović i Grabar Kitarović ići u drugi krug glasanja koje će se održati 11. januara.

Atmosfera u izbornom štabu Ive Josipovića je prilično dobra. U Novinarskom domu u Zagrebu gdje je smješten njegov štab, a u kojem se nalazi i ekipa "Dnevnog avaza", vlada dobro raspoloženje. Sam Josipović pojavio se oko 21h kratko u prostoriji gdje su smješteni brojni gost, kako bi pozdravio sve prisutne.

ivo-izbori-4

Očekuje se da će DIP u 22 sata održati press na kojem će saopćiti prve preliminarne rezultate, sa prebrojanih blizu 90 posto glasova.

Prema prvim službenim, ali nepotpunim rezultatima koje je iza 20 sati objavilo Državno izborno povjerenstvo Hrvatske aktualni predsjednik Ivo Josipović osvojio je 42,63 posto glasova, druga je kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar-Kitarović koja je dobila 34,13 posto glasova.

Prema ovim rezultatima njih dvoje idu u drugi krug, gdje će se definitivno odlučiti ko će biti predsjednik Hrvatske u narednih pet godina.

U drugi krug sigurno neće ići  Ivan Sinčić (Živi zid) koji je dobio 16,93 posto osvojenih glasova, kao ni Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) sa 4,87 posto glasova.

Kako je navedeno, riječ je o uzorku od 20 posto.

josipovic-2

Više od 1,2 miliona birača, odnosno njih 36,36 posto, glasalo je danas  do 16.30 sati na šestim predsjedničkim izborima od nezavisnosti Republike Hrvatske.
        
Najveći odaziv zabilježen je u Karlovačkoj i Međimurskoj županiji, u obje je izašlo više od 40 posto birača. Najmanje birača glasalo je u Osječko-baranjskoj županiji, njih 33 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Među gradovima, najbolji odaziv bilježi Karlovac (44, 8 posto), najslabiji Vukovar (32 posto).

Odaziv je bolji nego na prošlim predsjedničkim izborima, unatoč teškoćama što ih je u velikom dijelu Hrvatske stvorio snijeg koji i dalje pada. Prije pet godina odaziv je bio 33 posto.

Glasati se može do 19.00 sati, sat poslije na stranicama Državnog izbornog povjerenstva počet će objavljivanje rezultati koji će se neprestano ažurirati

Prvi nezvanični rezultati predsjedničkih izbora u Hrvatskoj će biti poznati u 22 sata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.