REGION

Bami: Bilo je mnogo dokaza da su u EULEX-u uzimali novac

Korupcijska afera na Kosovu još nije okončana

T. L.

29.12.2014

Moja prijava je zasnovana, ali su je odbili istražiti. Umjesto toga, počeli su mene terorizirati i proganjati, izjavila je Marija Bami, suspendirana tužiteljica iz evropske pravne misije na Kosovu EULEX, u intervjuu za televiziju N1, koji je ponovo podsjetio na slučaj koji je potresao region.
 
Formalna istraga
 
Bami je javno prozvala međunarodne sudije i tužioce s Kosova zbog optužbi za korupciju tvrdeći da njene prijave nisu istražene te da su misteriozno nestale, a ona postala meta suspenzije.

- Da to nisu bile sudije i glavni tužilac EULEX-a, da je to bio neki običan čovjek koji bi mi iznio te dokaze, rekla bih da postoji osnovana sumnja i to bi bio temelj da se otvori formalna istraga. Nikad nisam rekla da su sigurno krivi, jer su svi nevini dok se ne dokaže suprotno, ali u ovom slučaju dokazi su prejaki i to zahtijeva prikladnu istragu. Nažalost, budući da je EULEX više od godinu odugovlačio s mojim prijavama, ugrozili su istragu i smatram da je to namjerno učinjeno - rekla je Bami.

Evropska unija je poslala svog specijalnog istražitelja i ombudsmana koji provjeravaju optužbe i dokaze koje je iznijela Bami.

- Kancelarija ombudsmana je nedavno otkrila da mojoj prijavi nema ni traga u EULEX-u, što je veoma sumnjivo, jer sam prijavu podnijela napismeno, putem maila. Prijava je primljena, a podnijela sam je lično gospodinu Bonfiliju (Silvio Bonfigli), u prisustvu mog pretpostavljenoga - dodala je.

Jedna od ključnih stvari koja je, kako mnogi smatraju, uništila kredibilitet EULEX-a jeste prijava da su sudije i tužioci uzimali novac i bili bliski s političkim i kriminalnim miljeom na Kosovu.

- Voljela bih da pošaljem sve svoje dokaze rukovodstvu EU, već sam dobar dio dokaznog materijala predala OLAF-u i ombudsmanu, ali mnoštvo dokaza krije se od zvaničnika. Gabrijele Meuči (Gabriele Meucci), čelnik EULEX-a, recimo, u prvim danima prve sedmice kada je preuzeo kancelariju, zahtijevao je da se istraga o Frančesku Floriju (Francesco) obustavi. Bilo je mnogo dokaza da su osumnjičeni zaista prikupili taj novac, jedino pitanje je bilo šta se s njim desilo - je li završio u rukama lokalnog branioca ili gospodina Florija - rekla je Bami.

Govorili u šiframa

Iznijela je i nekoliko slučajeva obustavljanja istraga zbog korupcije, a prema nalogu kosovske elite.

- Bilo je mnogo drugih, poput Samija Hamitija, njegov slučaj je odbačen, prisluškivan je i u njegovom glasu se mogla čuti očita panika kad mu je rečeno da je osumnjičen za korupciju. Čim je saznao, pozvao je neke visoke zvaničnike. Poslije razgovora u šiframa, optužnica protiv njega je odbačena. Vjerujem da curenje informacija i bliske veze visokih zvaničnika EULEX-a i političke elite na Kosovu ometaju borbu protiv korupcije tamo.

Ratel je ometao rad

Govoreći o ulozi Džonatana Ratela (Jonathan), sada sudije i bivšeg tužioca koji je radio u BiH, Bami, također, iznosi teške optužbe.

- On nije bio umiješan u priču niti je spomenut u razgovorima, ali Džonatan Ratel je radio u koordinaciji s Jaroslavom i, čim se pojavio, tretirao me je kao nepoželjno lice u okviru tima. To me nije mnogo pogodilo, ali je bilo bezbroj slučajeva nepravednog tretmana i ometao mi je rad na svakom koraku. Blokirao je sve što sam pokušala uraditi - kazala je Bami.
 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.