REGION

Đurić: Srbija će nastaviti da se bori protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova

Provoditi postignute dogovore

Srna

2.1.2015

Srbija će nastaviti da se bori protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova svim sredstvima koje ima na raspolaganju, poručio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On ističe da ta borba ne spriječava administraciju u Beogradu, niti Srbe na Kosovu da razgovaraju sa kosovskim Albancima i provode postignute dogovore.

"Srbi na Kosovu i Metohiji i Vlada Srbije su šampioni borbe za normalnost, toleranciju, stabilnost i poštovanje svih sporazuma u pokrajini", rekao je Đurić za televiziju.

Prema njegovim riječima, to su, između ostalog, dokazali i provođenjem svega što proističe iz briselskog procesa i učešćem na parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

On kaže da kritike za sporost u napretku u tim odnosima ne bi trebalo da budu upućene na račun Beograda, jer je zajedno sa Srbima na Kosovu i Metohiji pokazao da je u stanju da pravi kompromise da bi se gledalo dalje u budućnost.

Đurić je napomenuo da Beograd želi da u narednom periodu pomogne da Srbi u pokrajini budu u stanju da sami vode računa o sebi u političkom smislu, odnosno da imaju pravo vođstvo, te da će im Vlada Srbije, kao i do sada, pružati svu logističku, administrativnu i savjetodavnu podršku.

Osim formiranja Zajednice srpskih opština, kaže Đurić, tu su i pitanja privatne, državne i društvene imovine, kao i ona od značaja za Srpsku pravoslavnu crkvu.

"Želimo da se riješi i pitanje nestalih, kao i pitanje interno raseljenih lica na kojem nije dovoljno urađeno. Spisak tema za razgovore je dugačak, a postoje i stvari o kojima je razgovarano kada je riječ o koalicionom sporazumu koje nisu ušle u pisani dio teksta, ali za koje je dogovoreno da budu predmet razgovora u Briselu", rekao je Đurić.

Govoreći o procesu protiv lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, Đurić je ocijenio da cio slučaj predstavlja "pokazatelj izvitoperenosti sistema i institucija na Kosovu i Metohiji".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.