REGION

Zbog ilegalnog oružja uhapšeno osam Hrvata i jedan Holanđanin

Na području Splita

Fena

8.1.2015

Na splitskom području u toku je akcija suzbijanja trgovine ilegalnim oružjem, koju već dva dana provodi policijski odjel za suzbijanje korupcije i organiziranog  kriminala, a u kojoj je uhapšeno osam hrvatskih i jedan holandski  državljanin, izvijestila je Direkcija policije. 

U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljeno je više pretraga osoba, domova i vozila kojom prilikom je pronađena veća količina oružja, municije i eksplozivnih sredstava namijenjenih za krijumčarenje na područje Kraljevine Holandije, navodi se u službenom saopćenju. 

Policija dodaje da ne mogu iznositi detalje ovog slučaja jer akcija i dalje traje na području Holandije.

- Ali, Direkcija policije planira detaljnije upoznati javnost na konferenciji za medije koja bi se trebala održati u narednim danima - kažu u policiji. 

Neslužbeno se doznaje da je akcija započela u srijedu ujutro kada je sudac istrage Županijskog suda u Splitu izdao dozvole za nekoliko pretraga objekata zbog sumnje da se u njima nalaze eksplozovne naprave i oružje. 

Navodno se ta akcija ne dovodi u vezu s terorističkim događajima u Parizu, kao ni s akcijom od prije par dana u Varaždinu gdje su  pronađene velike količine oružja, municije i opreme. Varaždinsku akciju je provodio MUP, a ovu splitsku PNUSKOK i to nakon dugog planiranja. 

Splitsku je akciju u četvrtak ujutro najavio i ministar unutrašnjih poslova RH Ranko Ostojić rekavši da su prije tri dana u Varaždinu uhapšeni trgovci oružjem namijenjenim za terorizam ili organizovani kriminal te da će tokom dana biti izneseni podaci o novoj akciji na splitskom području. 

Kazao je i da je to hrvatski doprinos u borbi protiv terorizma od koje se ne može odustati, tim više što je Hrvatska sudionik antiterorističe koalicije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.