REGION

Nakon šest godina bijega: Uhvaćen poznati fotograf pedofil iz Rijeke

Krio se u Francuskoj kako bi izbjegao suđenje u Hrvatskoj

Autor:(D. K.)

10.1.2015

Riječanin Marsel Salvaro (66), svojevremeno ugledni fotograf s međunarodnim iskustvom, uhapšen je ove sedmice u Francuskoj, gdje se krio da bi izbjegao suđenje u Hrvatskoj.

Za njim je raspisana međunarodna potjernica, a čeka ga odsluženje godine i osam mjeseci zatvorske kazne koja mu je na riječkom Županijskom sudu izrečena zbog pedofilije, prenio je "Blic".

Marsel Salvaro svojevremeno je uživao priličan ugled na riječkoj fotografskoj sceni, i to na temelju međunarodne karijere o kojoj je svojim kolegama rado pričao. Živio je i radio u Parizu, svojevremeno je fotografisao za UNESCO, a bio je i fotograf službene diplomatije. Prije nego što je 2004. buknuo skandal s pedofilijom, Salvaro je, između ostalog, radio kao službeni fotograf Riječkog karnevala.

Salvaro je pod istragu došao zbog sumnji da je umiješan u nekoliko slučajeva pedofilije. Uhapšen je, ali je kasnije pušten da se brani sa slobode. Ispostavilo se da je, kao dio svog umjetničkog opusa, u svom stanu i ateljeu na Pećinama fotografisao devojčice. Policiji ga je prijavila majka devetogodišnjakinje koja joj je ispričala što se događalo i na površinu su isplivali gnusni detalji.

Salvaro je, prema majčinom iskazu, od djevojčice tražio da skine majicu, potom je fotografisao, dirao po grudima, a ona je njega morala preko odjeće da dira po intimnim dijelovima tijela.

559264-poternica-f

Policija je pokrenula istragu i došla do još tri devojčice u starosti od osam do deset godina koje su se navodno našle u sličnoj situaciji. Pred jednom od njih navodno je masturbirao. U njegovom stanu nađen je i dokazni materijal.

Policija je podigla krivičnu prijavu, državno tužilaštvo zatražilo je proširenje istrage, teretio se za pet krivičnih djela, odnosno četiri bludne radnje i jedno zadovoljavanje pohote pred djetetom, ali Salvaro se nije odazivao pozivima na ročišta i tvrdio je da je nevin.

Na jedinstvenu kaznu bezuslovnog zatvora u trajanju od 20 mjeseci Salvaro je osuđen 2008. godine. Na izricanju kazne ga, naravno, nije bilo, a zbog optuženikove odsutnosti cijeli postupak je trajao relativno kratko.

Sada će, ako zatraži ponavljanje postupka, imati priliku pred sudom da ispriča svoju stranu priče.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.