REGION

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA OBRATILA SE MEDIJIMA Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda

Portparol SPC-a Episkop bački Irinej saopćio

Autor:A. Vr.

10.1.2015

Srpska pravoslavna crkva (SPC) pozvala je medije u Srbiji da odmah prestanu sa objavljivanjem karikatura koja vrijeđaju vjerska osjećanja muslimana, te su iz ove vjerske zajednice istakli kako izražavaju solidarnost prema muslimanima.

SPC navodi u saopštenju "da ovih dana, kada treba u miru i radosti proslavljati praznike Roždestva (rođenja) Hristovog, sve je duboko ožalostila i zapanjila vijest da su teroristi u Parizu, na radnom mjestu, ubili 12 ljudi“.

Portparol SPC-a Episkop bački Irinej je naglasio "čitav civilizovani svijet osuđuje ovo gnusno nedjelo i da SPC zajedno sa vascijelim pravoslavnim srpskim narodom izražava saučešće njihovim porodicama i upućuje molitve Gospodu za pokoj duša postradalih“.

Irinej je posebno ukazao na objavljivanje karikatura poslanika Muhameda u srbijanskim medijima.

"U isto vrijeme, zapažamo da su neki naši elektronski i štampani mediji prenijeli karikaturalne prikaze islamskog proroka Muhameda, ne vodeći računa o tome da na taj način najgrublje vrijeđaju vjerska osjećanja i ubjeđenja naših sugrađana islamske vjere i da – nehotice ili iz elementarnog neznanja, što ih ne oslobađa odgovornosti – podstiču netrpeljivost, pa i otvoreno neprijateljstvo prema pripadnicima muslimanske vjere, odnosno Islamske zajednice“, navodi u saopštenju  episkop Irinej.

Prema njegovoj ocjeni ruganje historijskim ličnostima koje su formirale vjerski identitet stotina miliona naših savremenika nalazi se izvan granica zakonom zajamčenog slobodnog izražavanja i apsolutno je nedopustivo.

"Pozivamo uposlenike naših medija da odmah prestanu sa ovakvim duhovnim nasiljem i da poštuju vjerska osjećanja svih građana“, poručio je u ime SPC-a Irinej.

SPC na ovaj način, kako stoji u saopštenju objavljnom na oficijelnom sajtu, braći muslimanima izražava solidarnost i ujverava ih da "vjernici Srpske Pravoslavne Crkve, čija vjerska osjećanja su u pojedinim medijima na isti ili sličan svetogrdni način izložena ponižavajućim prikazima, ni na koji način ne odobravaju takvo shvatanje slobode stvaralaštva i prirode sekularnog društva“.

"Na provokacije ove vrste mi reagujemo Hristovom molitvom: Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine! I molitvom prvog mučenika novozavjetne Crkve, svetog arhiđakona Stefana: Bože, ne uračunaj im ovo u grijeh! Prva od ovih rečenica izrečena je, valja naglasiti, sa krsta, poslije raspeća Hristovog, za one koji su Ga razapeli, a druga neposredno prije nego što će sveti Stefan izdahnuti, kamenovan od strane lažnih revnitelja za vjeru u Boga. Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja“, istakao je za kraj  episkop bački Irinej, portparol Srpske Pravoslavne Crkve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.