REGION

Josipović za „Avaz“: Pobijedim li, nastaviću biti prijatelj BiH, i podržavaću je na putu ka EU

"Dnevni avaz" na licu mjesta pratio glasanje predsjednika Hrvatske

M. KEBIĆ

11.1.2015

Drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj počeo je jutros u 7.00 sati, otvaranjem biračkih mjesa. 

Ekipa „Dnevnog avaza“ pratila je otvaranje biračkog mjesta u Plamotićevoj u cetru Zagreba, gdje je među prvim biračima, u pratnji supruge, glasao predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

U obraćanju nakon glasanja rekao je da očekuje pobjedu i to što je izašao prvi, želi iskoristiti kao poziv sugrađanima i sugrađankama da iskoriste svoje biračko pravo da izađu na izbore i daju svoj glas onome kandidatu za koga smatraju da je najbolji.
U prvom krugu bila je rekordno niska izlaznost, ali za razliku od toga Josipović danas očekuje rekordno visoku izlaznost. U prilog tome idu u vremenske prilike, za razliku od snježne mećave koja je prije dvije sedmice zahvatila cijelu regiju.

- Zato sam izašao glasati ovako rano da to bude podsticaj ljudima da izađu na izbore, rekao je Josipović.

On je u izjavi za „Dnevni avaz“ naglasio da Hrvatska ima stabilnu vanjsku politiku u odnosu na BiH i ako osvoji naredni petogodišnji predsjednički mandat, nastaviće podržavati put BiH prema EU.

- Nastaviću biti prijatelj BiH. Nastojaću pomoći da se unutar BiH postigne sporazum o ustrojstvu i jednakopravnosti. Naravno to je unutrašnja stvar BiH, ali prijatelji uvijek dobro dođu. Nastaviću i saradnju sa svim narodima, a posebno sa hrvatskim narodom u BiH, rekao je Josipović za „Avaz“.

Kazao je i to da kao novi vođa Hrvatske, neće mijenjati politiku ni naspram Srbije, koja je prijateljska zamelja Hrvatske.

-Imamo puno otvorenih pitanja, i njih valja riješiti. Podržavaćemo Srbiju takođe na putu prema EU, ali Srbija mora ispuniti sve uslove kakve smo ispunili i mi u Hrvatskoj, istakao je Josipović.
Biračka mjesta u Hrvatskoj biće otvorena do 19 sati, do kada traje i izborna ćutnja. Građani u drugom krugu biraju između aktuelnog predsjednika Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović.

Očekuje se da će Kolinda Grabar Kitarović glasati u 11 sati.

Popis birača zaključen je 19. decembra, a u njemu je upisan 3.779.281 birač, od čega 3.770.953 ima prebivalište u Hrvatskoj, a 8.328 su birači koji će glasati izvan matične države.

Podsjećanja radi, u prvom krugu, održanom prije dvije sedmice, najviše glasova osvojili su Ivo Josipović (38,46 posto odnosno 687.678 glasova) i Kolinda Grabar Kitarović(37,22 posto, 665.379). Ivan Vilibor Sinčić (16,42 posto, 293.570) i Milan Kujundžić (6,30 posto, 112.585), ispali li su nakon prvog kruga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.