REGION

U Beogradu Kinezi stradaju zbog dugova

Pronađeni leševi u Savi

(Al. TI.)

17.1.2015

Kineski državljanin, koji je nađen na obali Save, krajem jula prošle godine, identifikovan je. Prema tvrdnjama iz MUP Srbije, on je počinio samoubistvo iz financijskih razloga. Na nogama je imao tzv. "betonske cipele", piše večernje novosti.

Prema navodima MUP, tijelo je identifikovala porodica, koja je nagađala da se mladić na ovakav čin odlučio, navodno, iz financijskih razloga.

- Dežurni tužilac Višeg tužilaštva je naložio obdukciju N. N. muškarca, koji je kasnije identifikovan kao kineski državljanin. - Tijelo je prebačeno na Vojnomedicinsku akademiju na Odeljenje patologije i sudske medicine. Iz nalaza vještaka - obducenta proizilazi da zbog protoka vremena nije bilo moguće utvrditi tačan uzrok smrti.

Njegov sugrađanin koji je, pronađen u maju iste godine i koji je na nogama također imao betonske cipele - još nije identifikovan. Pronalazak leša je u dokumentima zaveden kao "dnevni događaj".

Upućeni u dešavanja među kineskim državljanima koji žive i rade u Beogradu navode da ima indicija kome pripada drugo tijelo, ali da je bilo gotovo neprepoznatljivo i nije moglo da se identifikuje. Tek na obdukciji, na osnovu kostiju lica, utvrđeno je da je riječ o Kinezu. Uzrok smrti nije mogao da bude utvrđen, jer je tijelo dugo bilo u vodi. Sahranjen je kao N. N. na beogradskom groblju Lešće.

- Mnogi od njih koji su došli da žive i rade u Beogradu brzo pokleknu pred raznim iskušenjima, naročito kada je riječ o kocki.
 
- Javna je tajna i da izvjesni Kinez Šon uzima "reket" od svojih sunarodnika koji drže radnje i restorane. On ima celu "ekipu" koja radi za njega.

Navodno, ovaj Kinez je taj koji "nabavlja" čak i dokumenta za dolazak u Srbiju, a organizuje i tranzit ka Zapadnoj Evropi. Policija raspolaže informacijama da su dokumenti preminulih kineskih državljana "predmet kupoprodaje" i da vrlo brzo na njihovo mjesto "uskaču" rođaci ili prijatelji.

- Trgovina tim papirima je vrlo rasprostranjena.  Policija je zato pooštrila kontrolu izdavanja privremenih boravišnih, ali i radnih viza.

Kineski prestupnici, koji u Beogradu deluju daleko od očiju javnosti, jer su njihovi sunarodnjaci dosta zatvoreni i žive povučeno, koriste situaciju što je dosta Kineza bez papira. Pružaju im "zaštitu" uz određenu nadoknadu, pa im čak preprodaju i falsifikovana dokumenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.