REGION

HUB Banke spremne do tri mjeseca snositi trošak mjera za lakše otplate

Oslanjajući se na postojeća rješenja

Fena

19.1.2015

Banke su spremne kratkoročno, do tri mjeseca, samostalno snositi trošak mjera za olakšavanje otplate kredita u švicarskim francima (CHF), oslanjajući se na postojeća rješenja, objavljeno je u ponedjeljak iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

Iz HUB-a navode i da su predstavnici poslovnih banaka usuglasili pristup olakšavanju otplate kredita u CHF koji će iznijeti na današnjem sastanku s predstavnicima Ministarstva finansija i Hrvatske narodne banke.

U Ministarstvu finansija je oko 14 sati započeo tehnički sastanak predstavnika Ministarstva, središnje banke i poslovnih banaka na kojem bi trebale biti usuglašene mjere za ublažavanje posljedica snažnog rasta tečaja švicarskog franka na korisnike kredita vezanih uz tu valutu.

U cilju dugoročnog rješenja, predstavnici banaka predlažu da se u tom razdoblju pristupi izradi modela konverzije za kredite u švicarskim francima, koji će uzeti u obzir razlike u socijalnoj poziciji dužnika te ravnomjerno rasporediti trošak provedbe dugoročnog rješenja između svih dionika.

Po podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni iznos kredita vezanih uz švicarski franak krajem septembra prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna, a više od 92 posto se odnosi na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene.

Po procjenama Udruge Franak, u Hrvatskoj ima oko 60.000 kredita u 'švicarcima', pa bi, smatraju, jačanje franka moglo utjecati na živote otprilike 200 do 300 hiljada građana Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.