REGION

Vlada Hrvatske odlučila: 'Švicarac' će narednih godinu dana biti fiksiran na 6,39 kuna!

Odluka je donesena u kratkom i intenzivnom postupku

Autor:(D. K.)

19.1.2015

Premijer Hrvatske Zoran Milanović sazvao je vanrednu konferenciju za novinare u Banskim dvorima o slučaju "švicarski franak".

- Vlada će Saboru ove sedmice uputiti izmjene zakona o Potrošačkom kreditiranju kojim se franak fiksira na 6,39 kuna u sljedećih godinu dana, i to na teret finansijskih institucija. Deseci hiljada porodica večeras mogu ići mirno spavati i više ne moraju gledati tečajnu listu - poručio je hrvatski premijer, dodavši da je to bila njegova "državnička dužnost".

Milanović je istaknuo da je odluka donesena u kratkom i intenzivnom postupku i kako je ona bez presedana, piše Dnevnik.hr.

Nakon godinu dana, kako je rekao, vodit će se razgovori o mogućnosti da se krediti u švicarskim francima konvergiraju u kune, no za to će biti potrebna suglasnost HNB-a.

Govoreći o mogućnosti tužbi banaka zbog ove odluke, Milanović je rekao da je Vlada jasno pokazala svoj stav i da je jedina moguća tužba ustavna tužba.

- Tužbe banaka prema građanima dužnicima nisu moguće. Država je tu da zaštiti svoje građane - rekao je Milanović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje šta će biti za godinu dana i o kakvoj vrsti konverzije će se raditi, te ko će snositi troškove, Milanović je rekao da će glavnu riječ voditi Narodna banka.

- Dali smo godinu predaha, dali smo rješenje. Već smo ga jednom dali, međutim ovo što se dogodilo s frankom prije sedmicu dana je bez presedana, to se nikad nije dogodilo i upravo zato u ovoj situaciji mi nismo znali baš tako jasno odakle da počnemo. Dakle, ne može nam niko dati jasan savjet, trebalo je donijeti i političku i državničku odluku, tek na kraju stručnu - kazao je na kraju kratke konferencije premijer Milanović i napustio prostoriju u kojoj se održavala.

U Hrvatskoj je u švicarskim francima zaduženo oko 60.000 građana. Nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu finansija, iz Hrvatske udruge banaka su poručili kako su banke spremne kratkoročno, do tri mjeseca, samostalno snositi trošak mjere za ublažavanje posljedica snažnog rasta "švicarca".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.