REGION

U Dubrovniku "pali" dileri LSD-a i marihuane: Drogu nabavljali i u BiH

Krivična prijava protiv 11 osoba

(M. M.)

19.1.2015

Dubrovačka policija krivično je u ponedjeljak prijavila 11 osoba koje sumnjiči da su na području Bosne i Hercegovine i Splita nabavljali marihuanu i LSD radi preprodaje na području Dubrovnika, pri čemu se jedan od osumnjičenih tereti da je drogu prodavao i djeci, piše Jutarnji.hr.

Njih se sumnjiči da su počinili najmanje 30 krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, a radi se o deset muškaraca i jednoj ženi, u dobi od 19 do 48 godina.

U sklopu višemjesečnog istraživanja dubrovačke policije koje je započelo u novembru 2014., utvrđeno je da su osumnjičeni na području Bosne i Hercegovine i Splita nabavljali drogu radi daljnje preprodaje kupcima sa područja Dubrovnika i Zatona.

uhicenja-dileri9-1-755660s0

Jedan od osumnjičenih, 19-godišnjak, sumnjiči se da je drogu prodavao i djeci, odnosno osobama mlađim od 18 godina.

Policija je prilikom pretrage kuća i stanova koje koriste osumnjičeni pronašla više od dva kilograma marihuane, digitalnu vagu, više mobitela, tablet računar, novac i drugo.

Krivičnu prijavu protiv osumnjičenih policija je podnijela nadležnom državnom tužilaštvu u Dubrovniku.

Od ukupno 11 osumnjičenih, njih pet će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja biti dovedeni pritvorskom nadzorniku Dubrovačko-neretvanske policijske uprave.

uhicenja-dileri8-1-755663s0

Policija je prekršajno sankcionisala još 15 osoba za koje je utvrđeno da su od osumnjičenih kupovali drogu u količinama od tri do 50 grama marihuane i doze LSD-a.

Iako se sumnjalo, nije bila riječ o nastavku akcije Gladius iz aprila 2013. u kojoj je zbog krijumčarenja marihuane iz Albanije privedeno više od 50 osoba.

Ta se akcija odigrala u četiri države - Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, a vrijednost zaplijenjene droge tada je procijenjena na preko 5,5 miliona kuna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.