REGION

Hrvatska: Epidemija upale pluća

Dnevno se evidentira oko 50 novih bolesnika

Srna

23.1.2015

U Hrvatskoj su od početka godine zabilježena 1.072 slučaja upale pluća, što znači da se dnevno evidentira oko 50 novih bolesnika.

Kada bi širenje bilo nastavljeno tim tempom, do kraja godine bilo bi više od 18.000 oboljelih, što vjerovatno neće biti slučaj.

Prošle godine evidentirano je 13.000, a 2013. godine 8.500 oboljelih, prenose hrvatski mediji.
 
Ljekar Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla je da ovo nije prvi put da se javlja veći broj oboljelih u odnosu na prethodnu godinu, te da se periodično svakih četiri do šest godina pojavi značajno povećanje.

"Zašto je to tako, ne možemo sa sigurnošću tvrditi, ali sigurno više faktora utiče na to, poput vanjskog uticaja, vremena i slično", navela je Petrović.

U splitskoj bolnici 19. januara preminuo je mladić koji je imao upalu pluća, ali još nije poznato da li je smrt posljedica gripe, jer su nalazi krvi urađeni u Zavodu bili negativni na gripu, a uzeti su tek dva sata prije smrti, odnosno sedmog dana bolesti.

"Puno je teže otkriti gripu ako se uzorak uzima sedmog dana, mora se uzeti prva dva, tri dana", rekla je Petrović i dodala da će konačan sud o tome od čega je pacijent preminuo morati dati ljekar koji ga je vodio u splitskoj bolnici kada bude imao uvid u sve nalaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.