REGION

U Novom Pazaru protestna šetnja protiv karikatura poslanika Muhammeda

Sa skupa poručeno da islam nema veze sa terorizmom

Redakcija

23.1.2015

Nekoliko hiljada  Novopazaraca protestovalo je danas u centru grada povodom objavljivanja karikatura poslanika Muhammeda u francuskom magazinu "Charlie Hebdo", ali i drugim medijima.

Protestna šetnja organizovana je nakon najveće molitve muslimana petkom, džuma namaza, u novopazarskim džamijama.

Sa glavnog gradskog trga Isa beg Ishaković protestna šetnja krenula je ulicom Stefana Nemanje, Avnoja i nazad do trga.
 
Skup je protekao mirno, bez incidenata, a okupljeni nisu isticali nikakve parole, niti su, osim transparenta na kojem je pisalo "Muhammed s.a.w.s.", nosili druga obilježja.

Po završetku šetnje učesnicima se na trgu obratio jedan od imama Irfan Malić koji je rekao da su vjernici na miran i dostojanstven način izrazili poslušnost i ljubav prema poslaniku Muhammedu.

Ono što su učinili novinari francuskog satiričnog magazina "Charlie Hebdo"  više govori o njima, rekao je Malić i dodao je "savremena civilizacija u moralnom kolapsu, moralnoj i vjerskoj krizi".

"Mi tuđe svetinje ne diramo, poštujemo i Isusa i Mojsija i sve ostale Božje poslanike", rekao je istakavši da su muslimanski vjernici u Sandžaku osjećali moralnu obavezu da danas izađu i kažu da bi svaki od njih dao život za Muhammeda.

"Muslimani nisu teroristi i islam nema veze sa terorizmom, mi smo protiv svakog terora, a za atentat u Parizu krivi su oni koji su naručili karikature, jer su uvrijedili 1,5 milijardi muslimana", rekao je Malić napomenuvši da kada na to reaguje jedan, dva ili tri, njima treba i suditi ako su, kako je rekao, krivi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.