REGION

Priština: Privedeno nekoliko učesnika protesta, korišten i suzavac

Nekoliko policajaca lakše povrijeđeno

Redakcija

24.1.2015

Kosovska policija upotrijebila je suzavac i privela nekoliko učesnika današnjeg protesta u Prištini, a nekoliko policajaca je lakše povrijeđeno.

Kako su naveli izvori iz policije privedeni su nasilni demonstranti koji su gađali kamenjem zgradu prištinske Vlade, ali i policajce koji su osiguravali skup.

Policija je koristila i suzavac kako bi rastjerala nasilne demonstrante u centru Prištine.

Lider Pokreta "Samoopredjeljenje Aljbin Kurti je sa današnjeg protesta u Prištini zatražio od premijera Kosova Ise Mustafe da do ponedjeljka u 16 sati  razrješi aktuelnog ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića.

Kurti je Mustafi uputio ultimatum nakon što je od demonstranata zatražio da se dizanjem ruke izjasne o tome da li Jablanović treba da podnese ostavku, što su okupljeni i učinili.

U međuvremenu pojedini učesnici protesta su kamenjem gađali zgradu Vlade Kosova, kao i pripadnike Kosovske policije. Veći incident spriječilo je obezbjeđenje protesta, a napadači su se povukli u masu.

Nekoliko hiljada građana, među kojima su i lideri opozicionih stranaka, organizovalo je danas protestnu šetnju ka zgradama Vlade i Skupštine Kosova kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom situacije sa kombinatom Trepča.

Učesnicima protesta obratile su se i predstavnice Udruženja majki nestalih i ubijenih Albanaca tokom sukoba na Kosovu.

Učesnici protesta traže ostavku ministra za povratask i zajednice Aleksandra Jablanovića, a traže i da Vladu napusti bivši premijer i sadašnji ministar vanjskih poslova Hašim Tači.

Jedna od parola koja se izdvajala je i "Isu damo, Kosovo ne damo".

Tokom protesta verbalno i fizički je napadnuta Ekipa RTK 2, programa na srpskom. Policija je ekipi RTK 2 savjetovala da se udalji sa demonstracija, jer za njih nije bezbjedno, javila je Beta.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.