REGION

Riječki pedofil godinama izmicao pravdi, a sada želi u pariški zatvor

Radi kao fotograf za UNESCO

(M.M.)

26.1.2015

Riječanin Marcel Salvaro (66), ugledni fotograf s međunarodnim iskustvom, nedavno je uhapšen u Francuskoj i trenutno u zatvoru čeka rasplet oko hrvatskog zahtjeva za izručenje zbog odsluženja godine i osam mjeseci zatvorske kazne.

Ovaj Riječanin godinama je izmicao ruci pravde i svojevremeno je završio i na Interpolovoj potjernici, piše Novi list.

Sada kada su ga konačno pronašli, svi ga iščekuju u riječkom zatvoru. Međutim, situacija i nije tako jednostavna kao što se čini. Novi list piše da je pariški glavni državni tužilac, uz obavještavanje Županijskog suda u Rijeci o datumu zasjedanja Prizivnog suda, dodatno iznio prijedlog koji se odnosi na eventualno izdržavanje zatvorske kazne u Parizu.

- Obavještavamo vas da Salvaro duže od pet godina živi u Francuskoj, isti se bavi zanimanjem fotografa za UNESCO, namjerava u skladu sa Okvirnom odlukom Vijeća Evropske unije koja promoviše primjenu načela uzajamnog priznavanja presuda, preneseno u francusko pravo, izvršiti izrečenu kaznu ukoliko ista postane pravomoćnom - piše u pismu Glavnog državnog tužioca.

Također, on se raspituje "bi li bilo moguće da Salvaro, nakon predaje Hrvatskoj i nakon što budu iscrpljena sva pravna sredstva vezano za presudu hrvatskog suda koja je izrečena 10. jula 2008. godine i postala pravomoćna godinu dana kasnije, vrati na izvršenje nove kazne koja će biti izrečena od strane hrvatskog pravosuđa."

Ovaj prijedlog sud u Hrvatskoj nije odbacio niti raspravljao o njemu, ali moguće je da pristane na prijedlog Francuza.

Salvara traži hrvatsko pravosuđe niz godina nakon što je pravomoćno osuđen na riječkom Općinskom sudu zbog bludničenja i zadovoljavanja spolnog nagona pred dvjema djevojčicama u svom stanu na Pećinama 2008. godine.

Presuđeno mu je dvadeset mjeseci zatvorske kazne, ali je, čim je počeo sudski postupak, Salvaro nestao.

Sada se vidi da se niz godina krio u Francuskoj gdje je na osnovu evropskog naloga i uhapšen, piše Novi list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.