REGION

Interpol provjerava goste pojedinih hotela u Crnoj Gori

Uskoro konekcija i s nacionalnom aviokompanijom i bankarskim sektorom

Autor:Fena

30.1.2015

Nekoliko crnogorskih hotela povezano je s Interpolovom bazom podataka u kojoj se vrše provjere svih gostiju tih turističkih zdanja, kako bi se utvrdilo koristi li netko od njih lažne ili ukradene osobne dokumente, prenosi Tanjug navode Radiotelevizije Crne Gore.

Rukovoditelj Nacionalnog centralnog biroa Interpola Dejan Djurović naveo je da će Interpol uskoro imati sličnu konekciju i s nacionalnom aviokompanijom, ali i s bankarskim sektorom.

Kako je objasnio, riječ je o testnom projektu širenja Interpolovih servisa na privatni sektor, a Crna Gora je prva u svijetu koja ga je primijenila.

Servis je nastao kroz unaprjeđenje FIND sistema, koji je do sada funkcionirao samo na graničnim prijelazima, gdje su uz pomoć posebnih linkova vršene provjere osoba, putnih isprava i vozila, uspoređujući ih s Interpolovim bazama tjeralica, izgubljenih i ukradenih dokumenata i vozila.

U prvoj fazi ti servisi su prošireni prema pojedinim hotelskim poduzećima u Crnoj Gori, što podrazumijeva provjere gostiju koji se registriraju u hotelima, kroz Interpolove baze podataka.

- Provjere su inicijalno išle samo za putne dokumente, dok je u prosincu 2014. servis proširen ka provjerama osoba kroz Interpolovu bazu traženih - objasnio je Đurović, ali nije želio otkriti koji crnogorski hoteli su postali dio Interpolovog projekta, niti je li netko od gostiju tih turističkih kompleksa do sada uhićen zbog korištenja lažnih dokumenata.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.