REGION

USKOK traži istragu: Kako su se djevojke iz BiH, Hrvatske i Srbije prostituisale po Njemačkoj

Četvero osumnjičenih da su organizirali pružanje seksualnih usluga

(Mi.K.)

30.1.2015

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv jednog njemačkog državljanina (1964.) i četvoro hrvatskih državljana (1980., 1978., 1973., 1990.) zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnog djela zločinačkog udruživanja i krivičnog djela prostitucije u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni od 22. jula 2014. do 27. januara 2015.godine, u Hrvatskoj i Njemačkoj, u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičene i više zasad nepoznatih osoba s ciljem organiziranja pružanja seksualnih usluga od strane većeg broja ženskih osoba iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

U skladu sa dogovorom pružanje seksualnih usluga za novac organizirano je u više gradova na području Njemačke. Davateljice seksualnih usluga su, u skladu sa uputama lično dolazile u Njemačku ili su ih dovozili ostali osumnjičeni te su potom bile smještane u hotelima ili stanovima u kojima su, nakon što su prethodno njihovi profili bili objavljeni na internetskim stranicama, pružale unaprijed dogovorene seksualne usluge.

Provoosumnjičeni je u njihovo ime s klijentima dogovarao vrstu, vrijeme, mjesto i cijenu usluge ili su to, po njegovom nalogu, dogovarale dvije osumnjičene i druge osobe.

Nakon naplate davateljice seksualnih usluga su od dobijenog novca 50 posto slale direktno prvoosumnjičenom ili su od njih novac preuzimali ostali osumnjičeni i druge zasad nepoznate osobe te su ga predavale prvoosumnjičenom koji je za organiziranje pružanja više od 2.000 spolnih usluga primio najmanje 165.000 KM.

Dio novca je, u skladu sa postignutim dogovorom prvoosumnjičeni je davao ostalim osumnjičenima.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvoro osumnjičenih - stoji na stranicama DORH-a, piše Dnevnik hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.