REGION

Razbijena međunarodna zločinačka grupa u Hrvatskoj

Od jula 2013. godine angažovali više djevojaka radi pružanja seksualnih usluga u Njemačkoj

Autor:Srna

30.1.2015

Zagrebačka policija razbila je međunarodnu zločinačku grupu koja je od jula 2013. godine angažovala više djevojaka iz Hrvatske, Srbije i BiH radi pružanja seksualnih usluga u Njemačkoj.

Kriminalističkom istragom obuhvaćeno je deset osoba. Na teret pet osoba stavljeno je zločinačko udruživanje, a ostalima prostitucija.

Zločinačko udruživanje je, sa još četiri hrvatska državljanina, organizovao i vodio njemački državljanin s privremenom adresom u Hrvatskoj. Prostitutke su u njegovoj organizaciji pružile najmanje 2.000 seksualnih usluga po ukupnoj cijeni koja prelazi 84.000 evra.

Organizatori lanca prostitucije prethodno su napravili fotografije i kodna imena djevojaka koje su objavljivali na internet stranicama i oglasima pri čemu su potencijalnim klijentima omogućili upoznavanje s djevojkama putem privatnog "četa".

S klijentima su dogovarali pružanje seksualnih usluga putem mobilnog telefona s njemačkim pozivnim brojevima, a nakon dogovorene vrste usluge, cijene i termina, klijente su upućivali u hotele i apartmane.

Tu su im djevojke pružale dogovorene usluge po cijeni od 60 do 250 evra.

U razbijanju lanca prostitucije, zagrebačka policija je sarađivala s njemačkom policijom, policijskim službenikom za vezu u Ambasadi Njemačke u Zagrebu, te Agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.