REGION

Međunarodni sud pravde u Hagu: Sutra presuda o hrvatskoj tužbi protiv Srbije za genocid i srbijanskoj protutužbi

Na presudu nijedna strana nema pravo žalbe

Autor:(D. K.)

2.2.2015

Međunarodni sud pravde sutra će u Hagu donijeti presudu o hrvatskoj tužbi protiv Srbije za genocid i srbijanskoj protutužbi. Na presudu, kakva god bila, nijedna strana nema pravo žalbe.

Hrvatska je tužbu podnijela prije gotovo 16 godina, nakon čega je slijedila protutužba Srbije, prenio je HRT.

Postupak pred Međunarodnim sudom pravde Hrvatska je počela još 2. jula 1999. godine. Uslijedilo je podnošenje detaljnog obrazloženja tužbe. Hrvatska je Međunarodnom sudu u Hagu 2001. predala hronologiju ratnih događaja, videotranskripte govora mržnje, listu zarobljenih i nestalih osoba, te činjenice o napadima JNA i srpskih paravojnih grupa. Istovremeno, Srbija je, tada još kao SR Jugoslavija, pokušavala osporiti nadležnost suda u ovom postupku.

Sud se nadležnim proglasio 2008. godine i time odbacio prigovore Srbije. Dvije godine nakon toga, Srbija je odgovorila protutužbom u kojoj tereti Hrvatsku za genocid nad srpskim stanovništvom za vrijeme i nakon operacije "Oluja".

U julu 2010. zbog odlaska na novu dužnost zastupnik Hrvatske pred sudom prestaje biti Ivan Šimonović, koji se dotad zalagao za obostrano povlačenje tužbi. Mogućnost oko međusobnog povlačenja tužbi u međuvremenu se pretvorila u pravu političku trakavicu, natezanje je trajalo godinama i tužbe nisu povučene.

Napokon je na red došla i rasprava pred haškim sudom, počela je 3. marta, završila 1. aprila prošle godine. Srbija nikad nije priznala genocid nad hrvatskim stanovništvom 1991. Srbijanska strana svoju tezu o hrvatskom genocidu bazirala je na famoznom sastanku hrvatskog vojnog vrha s predsjednikom Franjom Tuđmanom na Brijunima, gdje je, kako navode, pripremljen i raspravljen plan etničkog čišćenja.

Svjedoci obiju strana svoje iskaze dali su na za javnost zatvorenim ročištima, a presuda dolazi nakon pravnog procesa dugog gotovo 16 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.