REGION

Josipović: Cijena rata bila je vrlo skupa, Hrvatska je bila žrtva agresije

Predsjednik u odlasku nije zadovoljan konačnom presudom

Fena

3.2.2015

Hrvatski predsjednik u odlasku Ivo Josipović izjavio je da nije zadovoljan konačnom presudom Međunarodnog suda pravde, koji je odbacio hrvatsku tužbu i srbijansku protutužbu za genocid, ustvrdivši kako je ta presuda, ipak, očekivana.

Josipović, koji je sudjelovao u pripremi hrvatske tužbe prije nego što je postao predsjednik, za Novu TV kazao je da je "dobivena opomena o strašnim zločinima koji su se dogodili na ovim prostorima".

"Cijena rata bila je vrlo skupa, Hrvatska je bila žrtva agresije. Nažalost, Sud ne odlučuje o tim pitanjima. Pitanje je podrazumijevaju li strašni zločini koji su se dogodili genocid, a Sud je zauzeo ovo konzervativno stanovište i podigao ljestvicu za genocid jako visoko ", kazao je Josipović.

Po njegovim riječima, ključni problem je bio kako dokazati genocidnu namjeru i kako staviti pojedinačne slučajeve u zajednički kontekst.

"Mi smo razvili teoriju mozaika, gdje smo pokušali dokazati da su svi događaji bili dio jedinstvene namjere da se počini genocid. Bili smo svjesni tog rizika da bi ovakva odluka Suda mogla biti vjerojatna", kazao je te dodao kako hrvatski pravni tim nije ni u čemu pogriješio.

On smatra i da reperkusije presude na hrvatsku budućnost neće biti negativne, kao i da se ne mijenja afirmacija hrvatskog stava da je slobodu stekla pravednim ratom.

Josipović je istaknuo da je u slučaju srbijanske protutužbe Sud utvrdio da Hrvatska ne može biti smatrana zemljom koja je počinila genocid, te da su skinuti i navodi o genocidnosti Oluje.

Komentirajući kako će presuda utjecati na odnose Hrvatske i Srbije, Josipović je kazao kako će sada, vjerojatno, u medijima "podići strasti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.