REGION

POŽAR U SIBIRU Poginulo šest radnika iz Srbije

(M.M.)

8.2.2015

Gradilište na poluostrvu Jamal na sjeveru Sibira noćas je zahvatio požar, u kojem je, prema najnovijim informacijama, poginulo šest radnika iz Srbije. U trenutku izbijanja vatre, na gradilištu je bilo oko 200 radnika iz Srbije, koji su u Rusiju otišli preko firme "Velestroj", piše beogradski Blic.

Kako je rečeno agenciji Beta, podaci o poginulima su preliminarni i dobijeni su iz ruskih izvora, a više detalja znaće se kasnije.

570786-pozar-jamal-foto-facebook-ff

Izgorio dio smještajnog bloka (Foto: Blic.rs.)

- Nađeni su ostaci četiri tijela, a za tijelima dvojice radnika se traga. Na licu mjesta je policija i sve druge službe Ruske Federacije. Nažalost, svih šest nastradalih je iz Srbije. Na gradilištu se nalazi i čovjek koji je izgubio sina i brata - kaže izvor sa lica mjesta.

U požaru je izgorio dio smještajnog bloka u okviru gradilišta, koji je obuhvatao oko 80 soba. Riječ je o montažnim barakama u kojima su spavali radnici iz Srbije, Rusije, Kirgistana i Bjelorusije.

Uzrok i dalje nije utvrđen, ali prema informacijama koje je "Blic" dobio, najvjerovatnije se zapalila prostorija u kojoj su zaposleni sušili odjeću.

570787-pozar-jamal1-foto-facebook-ff

Radnici polugoli iskakali iz kreveta (Foto: Blic.rs.)

- Bezbjednosne procedure u kolektivnom smještaju se ne poštuju. U prostoriji od 12 kvadrata ponekad boravi po četiri ili čak šest radnika. Opasnost je još veća zbog činjenice da zaposleni, koji čitav dan provedu na temperaturama od 30 stepeni ispod nule, u barakama ne gase grijalice čak ni kada krenu na spavanje - kaže radnik "Velestroja" koji je prošle godine boravio na jednom od gradilišta u Jamalskoj oblasti.

Desetine soba su potpuno izgorjele, pa su radnici ostali bez ličnih stvari, dokumenata i telefona. Porodice srpskih državljana i dalje pokušavaju da stupe u kontakt sa njima, a komunikacija Beograda i Jamala dodatno je otežana jer je u ovoj oblasti signal veoma slab.

- Čuo sam da su ljudi iskakali iz kreveta polugoli i bježali napolje. U opštem metežu, zaboravljali su u sobama mobilne telefone. Pokušavam da stupim u kontakt sa kolegama, ali nema odgovora - kaže jedan radnik iz Srbije.

Firma "Velestroj" već godinama šalje zavarivače, bravare i radnike sličnih profila na rad u Rusiju. Obim posla je tokom poslednjih mjeseci znatno manji, usljed sankcija nametnutih zbog krize na istoku Ukrajine.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.