REGION

Aleksandar Vučić dolazi na inauguraciju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

Prema pisanju beogradskih medija

Redakcija

11.2.2015

 


Srpski premijer Aleksandar Vučić doći će na inauguraciju novoizabrane hrvatske predsjednice, javlja N1 televizija koja navodi da će konačna potvrda Vučićevog dolaska u Zagreb biti poznata u srijedu.

- Prema našim informacijama, premijer Vučić će u nedjelju, na Dan državnosti Srbije, prvo ujutro položiti vijenac na spomenik tvorcu našeg prvog ustava Dimitriju Davidoviću u Zemunu, a potom će se uputiti u Hrvatsku prijestolnicu na polaganje zakletve nove predsjednice. Nakon toga, Vučić će Sretenje provesti i sa Srbima u Hrvatskoj, mitropolitom zagrebačkim Porfirijem i s predsjednikom Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj Miloradom Pupovcem. Dolazak premijera je znak podrške Pupovcu, koji ovih dana trpi velike napade u Hrvatskoj - navodi Blic .

Hina u srijedu navečer u srbijanskoj vladi nije mogla dobiti ni službenu niti neslužbenu potvrdu navodne odluke o Vučićevu dolasku u Zagreb, a sam je srbijanski premijer u utorak novinarima na pitanje tko će iz Srbije ići na inauguraciju nove hrvatske predsjednice rekao da se "time nije bavio".

Nešto ranije, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić potvrdio je da zbog obilježavanja dana državnosti Srbije neće doći na inauguraciju novoizabrane hrvatske predsjednice, prenosi jutarnji.hr.

U međuvremenu, Sjedinjene Države i Kina objavili su odvojeno u srijedu da će na inauguraciju nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović doći zamjenica državnog tajnika za energetiku Elizabeth Sherwood-Randall kao i Miao Wei, posebni veleposlanik kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

- Predsjednik Barack Obama danas je objavio ko će činiti predsjedničko veleposlanstvo koje će sudjelovati na inauguraciji Grabar Kitarović 15. veljače - objavljeno je na web stranici Bijele kuće.

Veleposlanstvo će voditi zamjenica državnog tajnika za energetiku Elizabeth Sherwood-Randall, a u njemu će biti veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth H. Merten, Hoyt B. Yee, zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja i Capricia Penavic Marshall, bivša šefica protokola.

- Miao Wei, posebni veleposlanik kineskog predsjednika Xi Jinpinga sudjelovat će na ceremoniji inauguracije hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović - objavila je Xinhua.

Miao, ministar industrije i informacijske tehnologije, pozvan je na svečanost u Zagreb, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying na redovnom susretu s novinarima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.