REGION

Vučić: "Odnosi Srbije i Hrvatske su teški, ni u budućnosti neće biti idilični"

Premijer Srbije stigao u Zagreb

( Mi.K.)

15.2.2015

 Premijer Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Zagreb, gdje će danas prisustvovati inauguraciji predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Premijer Srbije je, po dolasku u Zagreb, položio cvijeće na spomenik Nikoli Tesli u centru hrvatske prijestonice, gdje ga je dočekao predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac.

Vučić će potom prisustvovati Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg, koju će služiti Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Nakon liturgije, Vučić će imati sastanak s mitropolitom Porfirijem i Pupovcem, a potom će prisustvovati inauguraciji predsjednika Hrvatske.

Vučić će nakon svečanosti, kako je najavljeno, imati odvojene susrete s hrvatskim šefom diplomatije Vesnom Pusić, a potom i prvi zvanični sastanak s Kitarovićevom.

Uoči puta u Zagreb, Vučić je ocijenio da odnosi Srbije i Hrvatske nisu nimalo jednostavni i da, radi obostrane koristi, treba da budu postavljeni na racionalnim osnovama na način da se svi okrenu budućnosti.

- Odnosi Srbije i Hrvatske su teški, nimalo jednostavni, ni u budućnosti neće biti idilični - rekao je Vučić za "Jutarnji list".

On je ponovio da je odluka o dolasku na inauguraciju bila jedna od težih u njegovom mandatu, zbog neprijatnih izjava tokom izborne kampanje u Hrvatskoj, koje "u Srbiji nisu bile popularne".

- Moja je odluka racionalna, donesena je poslije ozbiljnog razmišljanja, prije svega razmišljanja o budućnosti Srbije, o tome šta je to što nas čeka u regiji - rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, ekonomska saradnja dvije zemlje mogla bi mnogo toga da donese i jednoj i drugoj strani.

On je poručio da odlukom da dođe u Zagreb na inauguraciju predsjednika želi da svima iz Hrvatske koji su investirali u Srbiju, kaže da su dobrodošli i da je njihov biznis siguran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.