REGION

"Avaz"donosi pikanterije iza kulisa inauguracije Kolinde Grabar - Kitarović

Direktan prijenos zapečatio slučajan ili namjeran propust režisera

M. KEBIĆ

16.2.2015

Inaguracija prve hrvatske predsjednice, Kolinde Grabar - Kitarović, koja je održana u nedjelju na zagrebačkom Markovom trgu, protekla je bez ijednog sigurnosnog incidenta. Čestitke čuvarima reda i mira za dobro obavljen posao, u intervjuu datom za "Dnevni avaz", koji vam donosimo uskoro, uputio je i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, Ranko Ostojić.

Odstupila od protokola

Tokom ceremonije predsjednica Hrvatske, dijelom je odstupila od protokola. Poslije polaganja svečane zakletve, idući prema palati Dverci gdje su se održavali bilateralni susreti, prišla je grupi građana koji su je bodrili povicima “Kraljice Hrvata”. Postupak je opravdala, rekavši da je morala pozdraviti građane, s obzirom da je i ona sama jedna od njih.

Pikantna scena dogodila se i u sitnom propustu HRT-a, koji je radio direktan prijenos ceremonije. Naime, tokom penjanja uspinjačom na Gornji grad, Grabar - Kitarović, u pratnji supruga Jakova Kitarovića, zamolila je snimatelja da ugasi kameru kako bi na trenutak popravila cipelu. Čuvši molbu, režiser je prebacio snimak na vanjsku kameru, ali samo za kratko. Taman kada je Grabar - Kitarović popravljala cipelu, sa malko više zadignutom desnom nogom, režiser je prizor vratio krupnim planom u direktan prijenos. To je izazvalo buru negodovanja među tehničkim osobljem.

Josipović umakao kamerama

Zanimljiv detalj je i to da je dojučerašnji predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović, prilikom izlaska iz svog stana u Palmotićevoj, vješto izbjegao brojne kamere koje su ga čekale raspoređeno na nekoliko pozicija. Josipović izašao da to snimatelji uopšte nisu primjetili. Nadmudrio ih je izašavši na stražnji izlaz iz zgrade.

Crveni tepih postavljen je uoči same inauguracije, a najlon s njega skinut je nekoliko minuta prije stupanja predsjednicine noge. Plavi tepih usisan je posljednji put dvadesetak minuta prije ceremonije. Zanimljivo je da su kostim i kaput predsjednice bili identične boje kao i tepih na centralnoj bini, ali da ipak nije došlo do stapanja boja. Buru oduševljenja građana izazavalo je dijeljenje malih zastavica Hrvatske.

Novinari smireni

S druge strane, u Staroj gradskoj vijećnici, gdje su bili novinari, nije bilo panike. Djelovalo je sve smireno, i svaki pripadnik sedme sile znao je jasno svoj zadatak. Svaki od nas, morao je na svom odreditšu biti tačno dva i po sata ranije. Fotoreportere i snimatelje na bočnoj platformi postrojavali su službenici iz Odjela za informiranje pri predsjedničkom uredu. Za ceremoniju su bile urađene specijalne akreditacije sa brojem koji se jasno vezao za identitet posjetioca. Bez zvanične akreditacije, na Gornji grad su mogli prići samo vrapci i golubovi.

Da ništa nije bilo prepušteno slučaju govori podatak da je plato na Markovom trgu obezbjeđivalo je više od 350 policajaca. Stroge kontrole bile su na samom ulasku na trg, a potom i u Staru gradsku vijećnicu.

Nekolicina zviždala Mesiću i Josipoviću

Neprijatan trenutak dogodio se kada je nekolicina, od nekoliko hiljada prisutnih građana, uputila zvižduke na pomen ranijih predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića, kojima se Grabar - Kitarović zahvalila tokom obraćanja. Sjedeći u prvom redu do predsjednika Vlade Zorana Milanovića, Mesić je blago slegao ramenima, dok se na Milanovićevom licu izraz velikog čuđenja zbog toga. Na taj postupak, Mesić je kasnije izjavio da je demokratsko pravo biti budala.

Vučić ćaskao sa vitezom iz počasne brigade

Zanimljiv detalj dogodio se i sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem, kada su novinari od njega zatražili izjavu prilikom ulaska u Dverce. Uz molbu da izjava neće trajati duže od 30 sekundi, Vučiće je veselo dobacio da on može i kraće. Čekajući kamere da se pripreme za snimanje, Vučić je veselo proćaskao sa jednim pripadnikom istorijske viteške brigade, zanimajući se za njegovo „oruđe“. Riječ je bila o dugom štapu na čijem vrhu se nalazio nasađen dvosjeki nož.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.